Kezdőlap Zenei élet Gadó Gábor & Ávéd János: Whispering Quiet Secrets Into Hairy Ears

Gadó Gábor & Ávéd János: Whispering Quiet Secrets Into Hairy Ears

A karácsonyi hangulathoz is kiválóan illeszkedik a BMC Records vadonatúj jazz-lemeze: Gadó Gábor és Ávéd János a gregorián dallamvilágát idézi meg szakrális hangvételű új lemezén – a két szerző-előadótól megszokott ihletettséggel.

A még 2020. augusztus 31. és szeptember 2. között, a BMC Stúdiójában rögzített ’Whispering Quiet Secrets Into Hairy Ears’ vicces címe ellenére (Csendes titkokat suttogva szőrös fülekbe) ugyanis a legszakrálisabb kortárs magyar jazz-zenét kínálja Gadó Gábor és Ávéd János gitár-szaxofon duójának előadásában, vonós kísérettel, gregorián hatásokkal.

A duóhoz e lemezen három szerzeményben két fiatal klasszikus zenei kiválóság: Osztrosits Éva brácsaművész és Zétényi Tamás csellista csatlakozik, még éteribb magasságokba emelve a két szerző törékenységében is erőteljes kompozícióit.

BMC Records egyik legrégebbi zászlóvivője – a részben Franciaországban élő és alkotó gitárművész: Gadó Gábor, aki élvonalbeli jazzmuzsikusokat (Matthieu Donarier, Sébastian Boisseau, Joe Quitzke) tömörítő kvartettje révén – melyet két évtizedes távlatban az egyik legnépszerűbb jazzformációként jegyeztek Frankhonban – jelentős szerepet játszott abban is, hogy a kiadó számos további kiváló francia zenész kiadójává vált. Gadó hatalmas utat járt be több mint harminc évet felölelő zenei evolúciójában, egy valami azonban változatlan maradt: a zenére a kezdetektől a mai napig fohászként tekint.

A hamarosan 65. életévébe lépő Gadó Gábor ebben talált társra a nála 26 évvel fiatalabb Ávéd János szaxofonosban, aki generációja egyik legjelentősebb szaxofonos-zeneszerzője. Együttműködésükből egy klasszikus zenei allúziókkal bíró lemez született, mely a barokk és gregorián zene, az ortodox egyházi kórusok és Liszt Ferenc hatásának jegyeit is magán hordozza.

A játékosság és improvizációk előtt tágas tereket nyitó duófelállást a két zenész három számban kvartettre cseréli – amennyiben a fiatal klasszikus zenész-nemzedék két prominens szólistája: Osztrosits Éva brácsaművész és Zétényi Tamás csellista csatlakozik hozzájuk, még éteribb magasságokba emelve Gadó Gábor és Ávéd János törékenységében is megkérdőjelezhetetlen erővel megszólaló saját szerzeményeit.

Külön ünnepélyességet és további lírai ízeket visz vállalkozásukba, hogy Liszt Ferenc ’Vexilla regis’ című ismert művét, valamint az Úr imádságát: azaz a ’Pater noster’-t valamint a kortárs magyar zeneszerző: Dukay Barnabás ’Barnabás’ című darabját is feldolgozta a virtuóz duó.