Kezdőlap Adomány Mózeskosár körbejár

Mózeskosár körbejár

Mózeskosár körbejár elnevezésű kezdeményezést 2013 augusztusában szervezte meg először a kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, hogy megajándékozza az első tíz, augusztusban született kecskeméti gyermeket és szüleit egy-egy mózeskosárral és a hozzá tartozó, 30 ezer forint értékű babakelengyével.

A család fontosságát hirdető, és a gyermekvállalási kedvet támogató programot azóta évente két alkalommal, decemberben, az adventi ünnepkörhöz kapcsolódóan, valamint augusztusban, a Hírös Hét Fesztivál részeként valósítják meg. Kérésük mindössze annyi a megajándékozottakhoz, hogy hat-nyolc hónap után, amikor már nincs rá szükségük, keressenek rokonaik, barátaik körében egy olyan családot, amely szívesen fogadja és használja a vesszőből font kosarat. Így fog a mózeskosár körbe, körbejárni…

A kezdeményezés keretében – a mostaniak nélkül – eddig összesen 170 családot ajándékoztak meg, és így 170 mózeskosarat adtak át.

A Mózeskosár körbejár 18. átadó ünnepsége a koronavírus okozta járvány miatt ezúttal is elmarad.

A tíz családot azonban most is megajándékozzuk, csak szűkebb körben. Házhoz visszük ugyanis a meglepetést.

Az átadásokat december 20-án, hétfőn délelőtt és délután, valamint december 22-én, szerdán délután tartjuk.

A sajtót tisztelettel meghívjuk december 20-án, hétfőn 10 órára a Horváth Döme krt. 2. 5/19. szám alá, ahol Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét alpolgármestere és Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke köszönti Zsíros Jankát és Pankát, illetve a két kislány szüleit. Az édesanya vállalja, hogy interjúkérdésekre is válaszol.

Ezt követően a Gutenberg utca 14. szám alatt (Hunyadiváros, Nyomda utcából nyílik) a kis Klein Marcellt és családját látogatják meg.

Innen a Mátyás király krt. 79. szám fszt. 3. alá (szintén Hunyadiváros) mennek Kopcsik-Kontra Botond és szülei köszöntésére, majd a Táncsics Mihály utca 7. szám 3. ajtó (Nagykőrösi utca vasút felé eső részétől az első utca balra) a következő cím, ahol Kispál Enzót és szüleit ajándékozzák meg.

Mind a négy helyszínen hozzájárultak a felvételek készítéséhez.

Az átadások december 20-án, hétfőn délután 15 órakor folytatódnak. Salacz László országgyűlési képviselő és Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke az Aranyhomok utca 31/A (Hetényegyháza), a Felsőcsalános tanya 159. és a Lánchíd utca 9. (Széchenyiváros) szám alá látogat majd el. Nagyon örülnénk, ha erről is tudnátok tudósítani. Interjút nem szívesen adnak a szülők, de a felvételek készítésétől nem határolódnak el.

A családok megajándékozása december 22-én, szerdán zárul. Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét alpolgármestere és Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok 15 órától a Táltos utca 6. (Kossuthváros), a Kiskun utca 20. (Kósafalu) és a Fő utca 38/A (Matkó) szám alatt élő családokat keresnek fel. Az utolsó címre már ne menjetek ki, mert ott nem járulnak hozzá a felvételek készítéséhez.

Természetesen a nevek és címek csak Nektek szólnak, kérlek, kezeljétek bizalmasan!

A kezdeményezés keretében a szervezet a tíz család részére ezúttal is egy-egy tartozékokkal felszerelt mózeskosarat, egy-egy emléklapot és 30-30 ezer forint értékű babakelengyét ajándékoz. 

A családonként több mint ötvenezer forint értékű ajándékok megvásárlását egyesületi önerő mellett pályázati forrásból tudjuk biztosítani. Amennyiben lehetőség van rá, kérlek, említsétek meg, hogy kezdeményezésünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósítjuk meg. 

A fotó illusztráció