Kezdőlap Kecskemét LEZÁRT AKTA: NEKIMENT A VONATNAK

LEZÁRT AKTA: NEKIMENT A VONATNAK

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai vádemelést javasolnak a figyelmetlen sofőr ellen.

Tavaly október 8-án késő délelőtt egy 36 éves jánoshalmi férfi elautózott a Kunfehértó külterületén élő barátjához, akitől kölcsönkért egy utánfutót. Azt a kocsija mögé kapcsolta, majd hazaindult a járműszerelvénnyel. Vezetés közben azonban egy majdnem végzetes következménnyel járó hibát vétett: figyelmetlenül hajtott rá az útját keresztező vasúti sínre, ezért összeütközött az ott közlekedő menetrend szerinti személyvonattal. A baleset azért következett be, mert a gépkocsivezető könnyelműen figyelmen kívül hagyta a kihelyezett „Egyvágányú vasúti átjáró kezdete”, valamint az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblákat.

A gondatlan sofőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, ám a vonaton utazók közül senki nem sérült meg.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai az autó vezetőjét vasúti közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség elkövetése miatt kihallgatták. Az ügy vizsgálata befejeződött, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségre.

Felhívjuk a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

Azaz a vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha ott „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van. Biztosítatlan vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a vezetője
meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik.

Ne feledjék, mindenkit hazavárnak! Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!