Kezdőlap Kecskemét Nemzetközi rangra emelkedett a magyar hagyományőrző sportok elismertsége

Nemzetközi rangra emelkedett a magyar hagyományőrző sportok elismertsége

2021 novemberében a Fővárosi Törvényszék bejegyezte a Magyar Turán Közhasznú Alapítvány által létrehozott, 16 regionális alapszervezetből álló Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségét.

Isztambulban Necmeddin Bilal Erdoğan (Törökország köztársasági elnökének fia) az Etnosport Világszövetség elnökének meghívása alapján megbeszélést folytatott Bíró András Zsolttal a Magyar Turán Alapítvány valamint a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének elnökével.

2021 novemberében a Fővárosi Törvényszék bejegyezte a Magyar Turán Közhasznú Alapítvány által létrehozott, 16 regionális alapszervezetből álló Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségét.

A hagyományőrző sportok tevékenységének támogatása, koordinálása és népszerűsítése mára már szükségszerűvé tette a széles nemzeti összefogáson alapuló sportszervezeti struktúra kiépítését és megszilárdítását Magyarországon.

A szövetség szervezete és működése kiterjed minden magyarországi régióra, valamint felöleli a Kárpát-medencei magyarság által lakott területeket is. A tagszervezetek közös döntése alapján a szövetség folyamatosan bővíthető, mindazokkal a tagokkal, amelyek folyamatosan működnek és megfelelnek a szervezet alapkritériumainak.

2021 decemberében a Világ legjelentősebb, hagyományos sportokat tömörítő és támogató szervezete a törökországi központú Etnosport Világszövetség (World Ethnosport Confederation-WEC) vezetőségének meghívására Isztambulba látogatott a Magyar Turán Alapítvány vezetősége.

Az Etnosport Világszövetségének vezetőségével tárgyalt a magyar küldöttség. A megbeszéléseken Levent Akici (a WEC sport és intézményi kapcsolatok igazgatója) és Enes Duman (WEC- Kelet Európa és Balkán régió koordinátora) is részt vettek. A megbeszélésen részt vett a Magyar Turán Alapítvány törökországi szervezeti koordinátora Ahmet Barışçil úr is.

A szervezetek közötti együttműködés pontjainak áttekintése mellett a 2022 őszén megrendezendő Nomád Világjátékok szervezési kérdései is napirendre kerültek. A tárgyalásokat követően Necmeddin Bilal Erdoğan az Etnosport Világszövetség elnöke külön megbeszélést folytatott Bíró András Zsolttal a Magyar Turán Alapítvány valamint a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének elnökével.

A két szervezeti elnök szívélyes hangulatban tárgyalt az Etnosport Világszövetség központi Isztambuli rezidenciáján a Boszporusz partján. A két szervezet több éve együttműködik a hagyományőrző sportok területén, 2022-évtől pedig szervezeti partnerség alapján fogják folytatni az együttműködést.

A tárgyalásokat megelőzően Bíró András Zsolt elnök Üzbegisztánban és Kirgizisztánban egyeztetett a Magyar Turán Alapítvány Közép-ázsiai testvérszervezeteivel, valamint videokonferencián tárgyalt a kazak, türkmén, azerbajdzsáni, mongol és tadzsikisztáni partnereivel.

A 2022 évben jelentős előrelépés várható a magyar hagyományőrző sportok fejlődése szempontjából valamint a testvérnépekkel való szervezeti együttműködés területén.

Több hazai (Kárpát-medencei) sport rendezvény megszervezését tervezi a szövetség, valamint a 2022 év két nagyszabású nemzetközi eseményének előkészítése lesz a legnagyobb feladat, augusztusban a bugaci Magyar Törzsi Gyűlés- Kurultaj (Hun- Türk Kurultaj) és az őszi, törökországi Nomád Világjátékok.

 Magyar Turán Közhasznú Alapítvány