Kezdőlap Kiemelt Új életre keltették az óceáni műanyag hulladékokat, díjat kaptak érte

Új életre keltették az óceáni műanyag hulladékokat, díjat kaptak érte

Óceáni műanyagból, elektromos hulladékgyűjtő központokból és szupermarketekből begyűjtött újrahasznosítható anyagokból készített okosotthon termékeket és villanykapcsolókat a világ legfenntarthatóbb vállalatának választott Schneider Electric. A fejlesztések a CES szakmai zsűrijének elismerését is elnyerték, összesen négy díjat nyertek Fenntarthatóság, illetve Okosotthon kategóriában. A CES a szórakoztató elektronikai ipar egyik legnagyobb vásáraLas Vegasban minden januárban, ahová a vezető gyártók hozzák el új termékeiket, mutatják be a legújabb technológiákat. Az Innovációs Díjat évente ítélik oda azoknak a termékeknek, melyek a formatervezési és mérnöki teljesítményt figyelembe véve kategóriánként a legmagasabb szintet képviselik.

Az ENSZ szerint évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba, károsítja a tengeri élővilágot, a halászatot és pótolhatatlanveszteségeket okoz az ökoszisztémákban. Az elhagyott halászhálók jelentős részét képezik ennek a problémának, a tengerben található összes műanyaghulladék 10 százalékát teszik ki.A Merten OceanPlasticnévre hallgató fejlesztés az összegyűjtött hálókat hasznosítja újra, és otthoni villanykapcsolók, illetve elektromos aljzatok formájában ad nekik új életet. Ez a termékcsalád a CES Innovációs Díj Fenntarthatósági kategóriájának győztese lett, hiszen a piacon elsőként kínál újrahasznosított óceáni műanyagból készült otthoni villamossági megoldásokat.

A Schneider Electric nem csak az óceáni műanyagok újrahasznosítására gondolt, hanem a szupermarketekből, elektronikai hulladékgyűjtőkből származó műanyagokra is. AzOdaceSustainable elnevezésű kollekció a stílusos okoskapcsoló- és dugaljmegoldások gyűjteménye a háztartások számára, és szintén a Fenntarthatósági kategóriában érdemelt díjat. A Schneider Electric csaknem 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készült új terméke jelentős előrelépést jelent a széndioxid-kibocsátás és a hulladéklerakókban keletkező hulladék csökkentése felé.

Az energiahatékonyság otthonainkban kezdődik

A lakástulajdonosok kevesebb mint 10 százaléka gondolja úgy, hogy otthona jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, miközben az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kutatása szerint a háztartások a globális energiafelhasználás 29 százalékáért felelősek, és az ebből eredő széndioxid-kibocsátás 21 százaléka köthető hozzájuk.

Ezen segít a WiserEnergy Center újgenerációs okosotthon vezérlőpanele, mellyel a lakástulajdonosok egy helyről képesek menedzselni a csatlakoztatott berendezések energiaigényét. Ráadásul ezek a mesterséges intelligenciával támogatott eszközök nem csak okosak, de fenntarthatóak is. A WiserEnergy Center és a Wiser szoftver kombinálásával a fogyasztók teljes körű ellenőrzést kapnak az otthonukban termelt, tárolt és elosztott energia felett. A rendszer optimalizálja az energia elosztását, és mivel képes felismerni a megújuló energiaforrásokat is, a legoptimálisabb időpontban tud átkapcsolni azok használatára. A WiserEnergy Center mind a Fenntarthatósági, mind az Okosotthon kategóriában CES innovációs díjat nyert.

A CES egy olyan hely, ahol az innovációt elismerik, és ahol lehetőségünk nyílik arra, hogy nemcsak az iparágunkat, hanem a társadalmat is előremozdítsuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy négy CES 2022 Innovációs Díjat kaptunk abban a két kategóriában, amelyek azt képviselik, hogy kik vagyunk ma és mi a jövőnk. Attól kezdve, hogy a WiserEnergy Centerrel világszerte a háztulajdonosok kezébe adjuk az irányítást, egészen a Merten OceanPlastic és az OdaceSustainable hihetetlen találékonyságáig, a fenntarthatóságot a világ minden részén elérhetővé tesszük az emberek számára, és megvalósítjuk az otthonok intelligenssé és fenntarthatóvá alakítására vonatkozó víziónkat” – mondta el YiFuQi, a Schneider Electric „Home and DistributionDivision” üzletágért felelős ügyvezető alelnöke.