Kezdőlap Kiemelt 5+1 adózási tipp, hogyan támogassa munkavállalóját a pandémia alatt

5+1 adózási tipp, hogyan támogassa munkavállalóját a pandémia alatt

Így támogassa munkavállalóját a pandémia alatt

5+1 adózási tipp a Covidhoz kapcsolódó juttatásokhoz

2022. február 24., Budapest – A Mazars szakemberei összeállították a Covid elleni védekezést segítő eszközök és juttatások 5+1 pontos adókezelési kisokosát. A járványhelyzet alatt a munkáltatók többféle, adómentes vagy kedvezően adózó juttatással segíthetik dolgozóik egészségének megőrzését.

„A foglalkoztatóknak a Munka Törvénykönyve előírja az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkahely megteremtését, amivel megelőzhető a tömeges munkaerő-kiesés. Sok munkáltató nincs tisztában az erre vonatkozó, adózási szempontból is kedvező lehetőségekkel. A Mazars listája segít a pontos tájékozódásban.” – részletezte dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

  1. Covid-teszt

A pandémia alatt számos munkáltató is ingyenesen biztosít Covid-teszteket a dolgozók számára. A juttatást biztosító munkáltatók részére a jogalkotó már a járvány második hulláma idején biztosította az adómentességet a járványügyi szűrővizsgálatokra. Erre tekintettel a koronavírus teszt adómentesen biztosítható függetlenül a juttatás időpontjától, vagyis a rendelkezés visszamenőleges hatállyal került bevezetésre. Az adómentesség fennáll akkor is, ha a tesztet a munkáltató biztosítja, és abban az esetben is, ha annak költségét később téríti meg a munkavállaló számára.
A jogszabály már korábban is az adómentes juttatások közé sorolta a védőoltásokat, ilyen például a pandémia alatt különösen ajánlott influenzaoltás is.

H. Nagy Dániel kiemelte, hogy a Covid-ellenanyag-vizsgálat és -immunitás-vizsgálat nem adómentes, munkabérként adózik, és a nettó jövedelemhez viszonyítva az adóteher összesen 70 százalék. Ugyanakkor, ha az érték nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, ami idén 20.000 forint, akkor évi egy alkalommal csekély értékű ajándékként is adható. Ebben az esetben a munkáltatónak az átadott érték 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetnie, az adóteher így összesen 33,04 százalék.

2. Maszk és egyéb védőeszközök

Mivel nem minden munkakör esetében rendelhető el home office, olyan juttatások is szükségesek lehetnek, amelyek a munkahelyen való megfertőződést gátolják, ilyenek például a járványhelyzetre tekintettel biztosított szájmaszkok, kesztyűk és kézfertőtlenítők. Mivel ezek a juttatások a tevékenység ellátásának kapcsán merülnek fel, fontos elemei annak, hogy a munkavállaló biztonságos környezetben láthassa el a munkakörét, és a juttatásban részesülő számára nem keletkezik belőlük bevétel, szintén adómentesen biztosíthatók.

3. Poszt-Covid-szűrővizsgálat

A NAV által nemrég közzétett tájékoztatás szerint adómentesen biztosítható a poszt-Covid-szűrővizsgálat a munkavállalók számára, ha az – akár soron kívül előírt – munkaköri alkalmassági vizsgálat részét képezi. Ebben az esetben ugyanis a vizsgálat célja az, hogy megállapítsák a vírusfertőzés miatt keletkezett egészségkárosodás esetleges hatását a dolgozó munkakörének ellátására. Ha ugyanakkor a munkáltató általános lehetőséget biztosít a dolgozóknak a szűrővizsgálat igénybevételére, akkor annak értéke a munkaviszonyból származó jövedelemhez hasonlóan válik adókötelessé.

4. Ajándékcsomag

Több munkáltatónál bevett gyakorlat, hogy egészségmegőrzés céljából kisebb ajándékcsomagokat juttat a dolgozóknak, amelyek például gyümölcsöket, vitaminokat és táplálék-kiegészítőket tartalmaznak. Ha a juttatás értéke nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, akkor – évente egyszer – adható csekély értékű ajándékként. Csekély értékű ajándék adható a dolgozók közeli hozzátartozóinak is, mivel ennek nem feltétele, hogy a felek között jogviszony álljon fenn.

Ha a munkáltató nem osztja szét személyre szabottan a gyümölcsöket, vitaminokat, hanem a munkahely közösségi területein mindenki számára elérhetővé teszi, akkor a legnagyobb gondosság mellett sem tudja megállapítani, hogy a juttatás révén egyes dolgozók milyen “jövedelemhez” jutottak, ezért az egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé. A kifizetőt ilyenkor a juttatás 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadó és 13 százalék szociális hozzájárulási adó terheli.

Bár jelenleg ez ritka, de a munkáltató akár egy szabadidős program, például egy sportnap formájában is juttathat ajándékot a munkavállalónak. Ha ennek az értéke nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát (2022-ben 50.000 forintot), az szintén kifizetői adózás mellett, ugyancsak egyes meghatározott juttatásként számfejtendő. 

5. Egészségbiztosítás

A személyes egészségügyi kockázatok mérséklésére egyre népszerűbb juttatási forma az egészségbiztosítás. Ennek keretében a munkavállalók – járványhelyzetben is – kiemelkedő színvonalú privát egészségügyi ellátásban részesülhetnek. Bizonyos feltételek teljesítésével akár kifizetői adózás mellett, kedvezőbben adózó egyes meghatározott juttatás formájában részesíthetik csoportos állomány-biztosításban dolgozóikat a munkáltatók.

„Érdemes mérlegelni, hogy egyéni egészségbiztosítás biztosítása esetén már a dolgozó szintjén is munkaviszonyból származó jövedelemként jelentkezik adókötelezettség. Sokkal előnyösebb lehet a teljes állománynak, vagy dolgozói csoportoknak egészségbiztosítást adni, és ezzel elkerülni az egyéni szinten jelentkező magasabb közterheket.” – mutatott rá a Mazars adóigazgatója.

6. Otthoni munkavégzés („home office”)

A munkáltató köteles az otthoni munkavégzéshez szükséges munkaeszközöket biztosítani a munkavállaló számára (például irodaszer vagy laptop). Mivel ezekkel az eszközökkel a munkáltató az otthoni munkavégzés feltételeit teremti meg, nem keletkeztet adóköteles bevételt a dolgozónál. Az adómentességet az a körülmény sem befolyásolja, hogy egyes eszközök személyes szükségletek kielégítésére is alkalmasak lehetnek, és a munkavállaló akár magáncélokra is használhatja azokat.

***

Kapcsolat:
Lakatos Eszter PR-menedzser / PR-ego Kommunikációs Ügynökség
Tel.: + 36 30 159-5949, e-mail: [email protected]

A Mazars-ról 

A Mazars olyan nemzetközi, integrált és független szervezet, amely a könyvvizsgálat, a számvitel, valamint az adó-, pénzügyi, jogi* és üzleti tanácsadás területén nyújt szolgáltatásokat ügyfeleinek. A Mazars a világ több mint 90 országában van jelen: 44 000 szakember tudására támaszkodva – 28 000 fő az integrált partnerségben és 16 000 fő a Mazars North America Alliance keretében – segíti ügyfeleit fejlődésük minden szakaszában.

A Magyarországon 1991 óta jelen lévő Mazars az egyik vezető hazai könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. 170 magasan képzett és elkötelezett szakemberrel teljes körű szolgáltatást nyújt ügyfeleinek valamennyi ágazatban. A pénzügyi és a banki szektorban ugyanúgy, mint az iparban és a szolgáltatások területén. Ügyfélportfóliójában a tőzsdén jegyzett, nemzetközi nagyvállalatok hazai leányvállalatai mellett megtalálhatók a magyar kis- és középvállalatok is.

*Ahol ezt a helyi szabályozás lehetővé teszi.www.mazars.hu