Kezdőlap Zenei élet Elīna Garanča: Live from Salzburg

Elīna Garanča: Live from Salzburg

Igazi sztárparádé sorakozott fel a Deutsche Grammophon új, sokat ígérő megjelenésén: Elīna Garanča a Christian Thielemann által vezényelt Bécsi Filharmonikusok kíséretében énekli Richard Wagner Wesendonck-dalait és Gustav Mahler Rückert-dalait.

A német Lieder irodalomban is külön helyet foglalnak el Wagner és Mahler operai igényű és hatású, nagyzenekarra meghangszerelt dalai – még akkor is, ha a zenekari letétet nem minden esetben maguk a szerzők írták meg. De az egyedi pillanat hatása talán csak még erőteljesebben és patetikusabban hat a hallgatóra így: a zenekarral.

Mert az itt meghallgatható öt-öt dal személyes jellege amúgy is kétségtelen. Wagner Wesendonck-dalai svájci patrónusa feleségének költeményei nyomán fogalmazódtak meg zenében – hiszen akkoriban Wagner és felesége: Minna a Wesendonck villa vendégszeretetét élvezhették száműzetésükben. Sőt úgy tudni, hogy Wagner érzelmileg is kötődött a versek szerzőjéhez: Mathilde Wesendonckhoz, később is leveleztek.

Mindenesetre a szerelem és a halál romantikus víziója, a rezignáltság. a lemondás, a letargia, és a vágyódás éppúgy ott van ezekben a nagy ívű dalokban, mint később bővebben kifejtve a Trisztán és Izoldában.

Mahler majd fél évszázaddal később, Friedrich Rückert ciklusára írt kompozíciói pedig ugyanezt a hangulatot testesítik meg – ugyancsak hatalmas érzelmekkel és álomszerűen szép zenei tablókkal.

Korunk mezzoszoprán csillaga: Elīna Garanča, a Salzburgi Ünnepi Játékokon: 2020 augusztusában mutatta be, korlátozott nézőszám előtt a Wagner Wesendonck-dalokat, majd pont egy évvel később már teljes ház előtt a Mahler Rückert-dalokat; a világ legjobbjai között számon tartott Bécsi Filharmonikusokkal, és a német sztárkarmester:  Christian Thielemann vezényletével. Közös műsoruk középpontjába beillesztve hangzottak fel a most megjelenő albumon szereplő nagy lélegzetű darabok, melyek felvételei is ott készültek: ez reprezentálja az album „Élőben Salzburgból” címe.

Az előadás hatalmas siker volt, és a felvételek remekül sikerültek minden tekintetben. A nagy ívű zenei szcéna remekül szól a lemezen is, az akusztikai és zenei élményt se külső közönségzajok se taps nem zavarják meg. A hallgató teljesen átadhatja magát a dalok szuggesztív élményének.

Elīna Garanča lenyűgöző: egyszerre lélekbe markolón lágy tónusún érzékletes és drámai mélységű; szóejtése példaértékűen tisztán érthető, hangja végig a csúcson van, kifejező ereje mindkét ciklusban magával ragadó. Együttműködésük a remek színekkel és ugyancsak a legjobb formában játszó Bécsi Filharmonikusokkal, és a hatalmas erőt a produkcióba vivő Christian Thielemann-nal kivételes előadást dokumentálnak ezen a lemezen. A zenei ünnep örökké valóvá válik.

Komlós József JR