Kezdőlap Hírek Föld, klíma, vulkánok

Föld, klíma, vulkánok

A változó klímáról tartott előadást és könyvbemutatót Pék Tibor mérnök, a Pásztortűz Egyesület meghívására a kiskunhalasi városi könyvtárban. A népszerű és/vagy megosztó téma fontossága megkérdőjelezhetetlen. 
Végső István egyesületi elnök nyitotta meg a programot. Pék Tibor, mint a természettudomány sok területe iránt érdeklődő műszaki szakember, hivatali munkái során gyakran találkozott a természettel, illetve annak változásaival kapcsolatos anomáliákkal. Ez inspirálta a klímaváltozás okainak eredetét boncolgató: A (mitől vagy kitől?) változó klíma című könyv megírására.Többek között szó esett arról, hogy bolygónk mozgalmas élete során folyamatosan alakult. Volt a tűz, a víz, a jég világa, amíg olyan átalakuláson ment át, amely lehetségessé tette az élővilág kialakulását a vízben,  a levegőben és a szárazföldön.

Ezen fejlődési lánc végén megszületett maga az ember. És már-már azt hihetjük, hogy tényleg mi irányítjuk azt, amit soha nem tudtunk és nem is fogunk tudni irányítani. Erről beszélt Pék Tibor, és azokról a több évmilliós, százezer éves folyamatokról, amik már az ősidőkben is jellemzőek voltak. Különféle témakörök merültek fel: vulkánok, dinoszauruszok, felmelegedés, IPCC-jelentések, szén-dioxid, metán, és az emberi tevékenység hatása, amelyek mentén igyekezett az előadó a véleményét kifejteni.  Az előadás végén – szokás szerint – a hallgatóság is elmondhatta a véleményét a megosztó téma és a többszempontú felvetések kapcsán. A programot önkéntesek is segítették. 
Fotó: Pásztor Gergely, Végső István