Kezdőlap Gazdaság Javaslattételi felhívás 2022

Javaslattételi felhívás 2022

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a város fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, átörökítésében és gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységek elismerésére kitüntetéseket alapított.

VÁROS KULCSA KITÜNTETÉS:

A Közgyűlés a Város Kulcsa kitüntetés adományozásával ismerheti el azon kiváló, korábban Kecskeméten élő, vagy a városhoz más módon szorosan kötődő – magyar, vagy külföldi állampolgárságú – személyiségek érdemeit, akik jelentős mértékben hozzájárultak Kecskemét város jó hírének terjesztéséhez, rangjának, vonzerejének emeléséhez, a város érdekeinek előmozdításához, továbbá akik a város nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése terén értek el kimagasló eredményeket.

DÍJAK:

KADA ELEK-DÍJ

A díj évente egy személy, vagy munkacsoport részére, a város fejlesztése, Kecskemét javainak gyarapítása, műemlékeinek védelme, vonzó arculatának megőrzése és alakítása, valamint a város polgárosodása, általános jólétének növelése érdekében végzett maradandó értékű tevékenységéért adományozható.

KATONA JÓZSEF-DÍJ

A díj évente egy személy, vagy munkacsoport részére adományozható

  • a művészeti ágakban – a zeneművészet és a képzőművészet kivételével – folytatott kiemelkedő alkotó, tudományos, előadóművészi, szervező, művészetpártolói tevékenység, valamint teljesítmény, vagy
  • Katona József életművével összefüggő, kiemelkedő művészi, tudományos, pedagógiai    tevékenység elismeréseként.

KODÁLY ZOLTÁN-DÍJ

A díj évente egy személy, vagy munkacsoport részére adományozható

  • olyan kecskeméti illetőségű, vagy a városhoz kötődő zeneművész, karnagy, zeneszerző, zenetörténész, népzenekutató, a zeneművészet területén szervező tevékenységet végző személy, valamint zenepedagógus elismeréseként, aki huzamos ideig magas színvonalú művészi előadással, zeneművel, zenetudományi munkával, a zeneművészet területén végzett szervező munkával, valamint  eredményes zeneoktatói tevékenységgel járult hozzá a város zenekultúrájának fejlődéséhez, hírnevének gyarapításához, továbbá
  • Kodály Zoltán életművével összefüggő, kiemelkedő művészi, tudományos és pedagógiai tevékenység elismeréseként.

BOZSÓ JÁNOS-DÍJ

A díj évente egy személy, vagy munkacsoport részére a képzőművészeti művészeti ágakban folytatott kiemelkedő alkotó, tudományos, szervező, művészetpártolói tevékenységért vagy teljesítményért adományozható, amely hozzájárul városunk művészeti értékeinek megőrzéséhez, gyarapításához és széles körű megismertetéséhez.

TÓTH LÁSZLÓ-DÍJ

A díj kétévente, egy személy részére adományozható a városban tevékenykedő írók, közírók, újságírók, médiaszakemberek, nyomdászok, kiadók városért végzett kiemelkedő munkájának elismerésére.

IFJÚSÁG A KÖZÖSSÉGÉRT DÍJ

A díj évente egy személy vagy munkacsoport részére adományozható, a fiatalok öntevékeny, más közösségek számára is példamutató munkájának elismeréseként.

KECSKEMÉT VÁROSÉRT OKTATÁSI  DÍJ

A díj évente kettő személy, vagy munkacsoport részére adományozható

  • a huzamos időn át kiemelkedő óvodapedagógiai, alap- és középfokú oktatási-nevelési,
  • gyógypedagógiai munkát végző pedagógusok, valamint
  • a pedagógiai újítások kidolgozása, vagy alkalmazása, a pedagógiai gyakorlat kisegítése, a magyar neveléstudomány eredményeinek felhasználása, nemzetközi pedagógiai tapasztalatok adaptációja terén kiemelkedő tevékenységet folytató pedagógusok és szakemberek elismerésére.

KECSKEMÉT KÖZMŰVELŐDÉSÉÉRT DÍJ

A díj évente egy  személy, vagy munkacsoport részére adományozható

  • az önkormányzat közművelődési, közgyűjteményi intézményei azon munkatársai elismerésére, akik kiemelkedő eredményt értek el a város kulturális értékeinek megőrzésében, gyarapításában és széles körű megismertetésében.
  • a kultúra és közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végző polgárok elismerésére,
  • azok elismerésére, akik tevékenységükkel példamutatóan hozzájárultak az értékálló helyi közösségi hagyományok és értékek megőrzéséhez, ápolásához, nemzedékek közötti átörökítéséhez,

KECSKEMÉT FELSŐOKTATÁSÁÉRT ÉS TUDOMÁNYOS ÉLETÉÉRT DÍJ

A díj évente egy személy, vagy munkacsoport részére adományozható a városban folytatott felsőfokú oktatási, tudományos, kutatási tevékenységek körében, ezek fejlesztésében, az oktatás és kutatás integrálásában, az együttműködési kapcsolatok elmélyítésében és bővítésében végzett kiemelkedő munkásságért.

KECSKEMÉT SPORTJÁÉRT DÍJ

A díj évente egy személy, vagy munkacsoport részére adományozható

  • a testnevelés és sport népszerűsítésében, a diáksportnak, illetve az ifjúság testedzésének, valamint a szabadidősportnak a szervezésében huzamos időn át kifejtett eredményes tevékenységéért,
  • a verseny- és élsportban kiemelkedő sportteljesítményt, illetve országos vagy nemzetközi eredményt elért kecskeméti sportolók és a felkészítésükben közreműködő sportszakemberek elismeréseként,
  • a testnevelési és sportélet fejlesztése érdekében a városi sportéletben nyújtott kiemelkedő teljesítményért, illetve hosszú időn át kifejtett eredményes munkásság elismeréseként,
  • a városi sportlétesítmények fenntartásában és fejlesztésében kimagasló szakmai és sportmecénási tevékenység elismeréseként.

KECSKEMÉT IFJÚSÁGÁÉRT DÍJ

A díj évente egy személy vagy munkacsoport részére adományozható, aki a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű gyermekek segítésében, valamint a gyermekek testi és lelki egészségének kiemelt elősegítésében közreműködött.

Kecskemét Városért Egészségügyi Díj

A díj kettő olyan személynek, vagy munkacsoportnak adományozható, akik munkájukkal hozzájárultak Kecskemét város polgárai

  • egészségügyi ellátásának fejlesztéséhez és e tevékenységük során kimagasló teljesítményt, vagy eredményt értek el,
  • a lakosság egészségének megóvására, javítására és helyreállítására irányuló tevékenységük során, illetve a város polgárai gyógyítása, gyógyító-megelőző ellátása terén kimagasló teljesítményt, vagy eredményt értek el.

Év Kecskeméti Civil Szervezete Díj

A díj évente tevékenységi körétől függetlenül egy olyan kecskeméti székhelyű vagy Kecskeméten működő civil szervezetnek adományozható, amely legalább 3 éven keresztül aktívan működik Kecskeméten, céljai a város polgárainak széles körét érintik, és tevékenységével a helyi civil társadalom összefogását erősíti vagy a polgárok életminőségének javítását szolgálja.

Kecskemét Város Környezetvédelméért Díj

A díj évente egy magánszemély vagy jogi személyiséggel rendelkező szervezet vagy csoport részére adományozható a város környezetvédelmében, táj- és természetvédelmében, természeti környezete értékmegőrzésében, alakításában és fejlesztésében végzett kiemelkedő munka elismeréseként.

Az Év Kecskeméti mesetere díj

A díj évente egy személy (kisiparos, egyéni vállalkozó, kézműves, népi iparművész, stb.) részére adományozható, aki huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végzett

  • a város fejlesztésében, építésében, szépítésében, a lakossági szolgáltatásokban való jelentős közreműködés elismeréseként,
  • a saját munkájával, termékével, szolgáltatásával a városunknak szerzett hírnév    elismeréseként.

Mathiász János-díj

A díj kétévente egy személy vagy munkacsoport részére adományozható a szőlő- és gyümölcsnemesítői, valamint honosítói tevékenység körében kiemelkedő gyakorlati és elméleti vagy a szőlő- és gyümölcsnemesítés hagyományai ápolása, népszerűsítése és az ismeretterjesztés terén kifejtett tevékenység elismerésére.

Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díj

A díj évente egy személy vagy gazdálkodó szervezet részére adományozható, aki vagy amely szervezet Kecskemét város gazdasági életének fejlődése elősegítésében, gazdasági érdekeinek előmozdításában, terület- és településfejlesztésben kiemelkedő jelentőségű tevékenységet folytatott.

Kecskemét Szociális Ügyéért Díj

A díj évente kettő személy, vagy munkacsoport részére adományozható a szociális ellátás, gondozás, rehabilitáció, valamint a gyermek-, ifjúság- és családvédelem érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységért.

ELISMERŐ CÍMEK:

Az Év Kecskeméti Rendőre elismerő cím

Az Év Kecskeméti Rendőre elismerő cím egy fő olyan személy részére adományozható, aki

  • a hivatásos, vagy közalkalmazotti állományban, a Kecskeméti Városi Rendőrkapitányságon teljesít szolgálatot és
  • az adományozás évét megelőző évben a bűnmegelőzés, a bűnüldözés, valamint a  közbiztonság területén olyan kimagasló tevékenységet folytatott, amellyel hozzájárult a város közbiztonságának javításához.

KECSKEMÉT IFJÚSÁGÁÉRT DÍJ

Az Év Kecskeméti Tűzoltója elismerő cím évente egy fő olyan személynek adományozható, aki

  • hivatásos állományban a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége Kecskeméti Hivatásos Tűzoltóságánál teljesít szolgálatot és
  • az adományozás évét megelőző évben a tűzoltás, kárelhárítás, tűzmegelőzés területén olyan kimagasló tevékenységet folytatott, amellyel hozzájárult a város közbiztonságának javításához, a tűzesetek számának csökkentéséhez.

Az Év Kecskeméti Polgárőre elismerő cím

Az Év Kecskeméti Polgárőre elismerő cím évente egy fő kecskeméti polgárőr egyesület tagja részére adományozható, a közrend és közbiztonság, a társadalmi bűn- és baleset-megelőzés, a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a katasztrófa-elhárítás és környezetvédelem érdekében kifejtett, önkéntes, kimagasló és példamutató tevékenysége elismeréseként.

Az Év Kecskeméti Köztisztviselője elismerő cím

Az Év Kecskeméti Köztisztviselője elismerő cím egy olyan személy részére adományozható, aki legalább 5 éve Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala köztisztviselője, és az adományozás évét megelőző évben a közigazgatás területén olyan kimagasló tevékenységet folytatott, amellyel hozzájárult a Polgármesteri Hivatal feladatellátása színvonalának emeléséhez és a közügyek intézéséhez.

Az év kecskeméti BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI INTÉZETI DOLGOZÓJA elismerő cím

Az Év Kecskeméti Büntetés-végrehajtási Intézeti dolgozója elismerő cím 2012. évtől kezdődően kétévente egy fő olyan személy részére adományozható, aki

  • hivatásos vagy közalkalmazotti állományban a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, vagy a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében teljesít szolgálatot és
  • az adományozás évét megelőző évben az intézet rendjének és biztonságos működésének érdekében szakmailag kiemelkedő munkát végzett.

JAVASLATTÉTEL:

A kitüntetendő személyre, csoportra javaslatot tehetnek a közgyűlés tagjai, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, valamint a díjjal elismerhető tevékenység körében működő kecskeméti intézmények vezetői, gazdasági társaságok vezetői, szakmai és tudományos szervezetek, kamarák, egyéb civil szervezetek (bejegyzett egyesületek, alapítványok stb.) továbbá az egyházak.

Az elismerő címek adományozására:

  • Az Év Kecskeméti Rendőre elismerő cím esetén Kecskemét Megyei Jogú Város Rendőrkapitánya,
  • Az Év Kecskeméti Tűzoltója elismerő cím esetén Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége Kecskeméti Hivatásos Tűzoltósága Kirendeltségvezetője,
  • Az Év Kecskeméti Polgárőre elismerő cím esetében bármely Kecskeméten működő polgárőr egyesület elnöke,
  • Az Év Kecskeméti Köztisztviselője elismerő cím esetében a polgármester, a jegyző, és a képviselők,
  • Az Év Kecskeméti Büntetés-végrehajtási Intézeti Dolgozója elismerő cím esetén a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetének igazgatója,

továbbá bármely civil, gazdasági szervezet, alapítvány, magánszemély.

A javaslatoknak tartalmazniuk kell

  • a javasolt személy személyi adatait (név, születési idő, lakcím, munkahely, beosztás)
  • javaslat részletes indoklását, valamint
  • a javasolt személy nyilatkozatát arról, hogy megismerte a személyes adatok kezelésére vonatkozó tájékoztatókat.

A javaslatoknak 2022. március 20-ig kell beérkezniük  a Szervezési Osztály címére (6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.).

A kitüntetések átadására ünnepélyes keretek között kerül sor.

Kecskemét, 2022. február 18.   

Szemereyné Pataki Klaudia
polgármester2022. február 18.