Kezdőlap Gazdaság 20-ról 6kg-rafogytak a kerekesszékek

20-ról 6kg-rafogytak a kerekesszékek

Budapest, 2022. március 11. –Pekingben már javában zajlanak a téli paralimpiai játékok, ahol Dumity Richárd hamarosan második számában is indul ülősízésben. A technikai fejlődés új lehetőséget adott a fogyatékkal élőknek is, a mesterséges intelligencia pedig magasabb szintre emeli a felkészülést és a nézői élményt. A K&H, a Magyar Paralimpiai Bizottság Pénzintézete körbejárta, milyen újításokat, lehetőségeket teremtett az innováció a parasportban.

Aktivitásmérő karóra, sportkamera, táplálkozási applikáció – a technológia ma már a mindennapi sport része. Az elmúlt évtizedek fejlesztései az élsport után megjelentek az amatőr sportolók világába is, a fogyatékkal élők számára pedig még nagyobb lehetőségeket nyitottak meg a mozgással kapcsolatban.

Az első téli paralimpián 1976-ban még csak 2 sportágban indulhattak a versenyzők: síelésben és sífutásban. Azóta a fejlesztések új kapukat nyitottak a sérülteknek is. A pekingi paralimpián már 6 téli sportágban mérhetik össze tudásukat, ugyanis mindegyik esetében rendelkezésre áll olyan eszköz, amely az épek sportjához hasonló mozgást tesz lehetővé. A gyártók a legmodernebb technikákat használják, így például a kerekesszékek, protézisek és sportszerek a NASA által kifejlesztett könnyű és tartós anyagokból készülnek. A tervezésnél pedig komplett csapatok dolgoznak a mérnököktől kezdve az ortopédusokig, figyelembe véve a sportolók egyéni testfelépítését is.

„A parasportok felszerelésének fejlesztésébe fektetett pénz és innováció a nem élsportoló sérültek számára is hatalmas lehetőségeket nyithat meg” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H kommunikációs vezetője. „A versenyzők számára kifejlesztett könnyebb, stabilabb és egyszerűbben irányítható kerekesszékek például a mindennapokban is segítséget jelenthetnek a fogyatékkal élők számára. Gondoljunk csak bele, az 1960-as évek fém kerekesszékei még több, mint 20 kilót nyomtak – a versenysportolóknak kifejlesztett szénszálas székek azonban már csak 6 kilósak.”

mi a közös egy versenyautóban és a monosíben?

Magyarországot idén Dumity Richárd képviseli a pekingi téli paralimpián –óriás-műlesiklásban már láthattuk a pályán, szlalomban pedig március 13-án drukkolhatunk neki.. A lecsúszásához használt úgynevezett monosí már 55 éve létezik, dekezdetbenolyan nehéz volt, hogy instabilitása miatt se meredek lejtőn, se buckákon nem lehetett vele lecsúszni. Az évek során az eszköz súlya jelentősen csökkent, illetve megjelent az ülőrész és az irányt szabályzó símankók. A ma fellelhető legdrágább monosík a Forma 1-es autókban is használt szénszálas anyagból állnak, könnyű vázuk, állítható lengéscsillapítójuk és profi felfüggesztésük révén automatikusan a legmegfelelőbb módon mozgatják a síelő testét.

mesterséges intelligencia a felkészülésben és a látványosabb közvetítésért

A sportolókra erősített különféle mérőeszközök és kamerák évek óta segítik a versenyzők és felkészítőik munkáját, analizálva a mozgást és a teljesítményt. A sportnagyhatalomnak számító országokban pedigmár a mesterséges intelligencia (AI) is jelentős szerepet játszik,a tehetségek kiválasztásától kezdve a felkészülésen át a versenyeken való szereplésig. A számítógépek ugyanis kielemzik a sportoló teljesítményét az edzések és a megmérettetések alatt, majd javaslatot adnak a hatékonyság növelésére is. Erre a legfrissebb példa a Guanjunnek keresztelt mesterséges intelligencia, amia kínai olimpikonokat edzőkéntis segítette mozdulataik tökéletesítésében, valamint bíróként is értékelte eredményeiket a felkészülés időszakában. Mivel a tendencia az, hogy az épek sportjában alkalmazott módszerek átgyűrűznek a paralimpikonok világába, így valószínűleg a magas szintű AI hamarosan tetten érhető lesz a fogyatékkal élők sportolásában is.

A mesterséges intelligenciával ellátott kamerák emellett a szurkolói élményt is fokozzák. A pekingi paralimpián 3D-ben követik a sportolók mozgását, amelyek a lenyűgöző látványon kívül azonnal ki is elemzik a versenyző sebességét, megtett és hátralévő távolságát, illetve akár snowboardja dőlésszögét is – mindez pedig nyomban a kivetítőn is látható.

Az AI-t még a paralimpia virtuális hosztja, Ling Yu is alkalmazza, aki értelmezni és fordítani tudja a jelnyelvet, így a siket sportolók teljesen új szinten tudnak bekapcsolódni az eseménybe.