Kezdőlap Események A VOSZ 22. alkalommal rendezte meg a Vállalkozók Napját

A VOSZ 22. alkalommal rendezte meg a Vállalkozók Napját

Nem mindennapi körülmények között is lehetséges a kiemelkedő teljesítmény

Az együttműködés a sikeres válságkezelés kulcsa

Budapest, 2022. március 03. – A világjárvány és a Magyarország közelében folyó háború árnyékában az együttműködés fontosságát emelték ki a 22. alkalommal megrendezett Vállalkozók Napja rendezvény felszólalói, Eppel János VOSZ-elnök és Varga Mihály pénzügyminiszter. A rendezvényen hetvenöt vállalkozó vehetett át díjat kiemelkedő munkája elismeréseképpen.

Rendhagyó időben és rendhagyó módon kerül megrendezésre a XXII. Vállalkozók Napja rendezvénye, amely alkalmat ad arra, hogy köszöntsék a magyarországi vállalkozókat és kitüntessék a legkiválóbbakat a kiválók között – emelte ki a Müpában megrendezett eseményen Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke. A szakember emlékeztette a résztvevőket, köztük a díszvendégként jelenlevő Demján Sándornét, hogy a szokásos december elejei időpontban a járványhelyzet nem tette lehetővé a rendezvény megtartását, de most is egy világjárvány és a szomszédunkban dúló háború árnyékában gyűltek össze. 

Az októberben lezajlott tisztújítás után az elnök az elmúlt öt évet értékelve úgy fogalmazott: rendkívüli időszakon van túl a szervezet. 2016-2017 az intenzív szakmai munkáról szólt, amelynek során a kormánnyal, az MKIK-val, az MGYOSZ-szal és a szakszervezetekkel együttműködve tudtak elérni olyan eredményeket, amelyekre büszkék lehetnek, annál is inkább, mivel szakértői munkájuk, a képviselt vállalkozók kérései, javaslatai is bekerültek ezekbe. A 2018-as események között Eppel János a VOSZ-t húsz éven át formáló Demján Sándor haláláról emlékezett meg, kiemelve: az üzletember küldetését, az általa képviselt értékeket ma is meghatározónak tartják. Az újabb csapást a 2020-as év hozta el – folytatta, utalva a világjárványra, amely – mint fogalmazott – olyan kihívásokat állított az egész világ elé, amelyekre nem volt kész recept és megoldás, de komoly összefogással, együttműködéssel, intenzív párbeszéddel sikerült nem csak a munkahelyek megőrzése, de még több álláshely megteremtése. A válságkezelés lépéseiért köszönetet mondott a kormánynak is, amely többek között adócsökkentéssel, hitelgaranciával, hitelmoratóriummal gyorsan és hatékony módon segítette a nehéz helyzetben a vállalkozásokat. A lépések között kiemelte a Széchenyi Kártya Programot, amely a válság idején soha nem látott segítséget nyújtott sok tízezer vállalkozás számára. Hozzátette: az idén 20 éves program keretében több mint 500 ezer hiteligénylés történt már, a kibocsátott hitelek mennyisége pedig meghaladta a 4000 milliárd forintot. A Széchenyi Kártya Programhoz hasonló teljesítménynek nevezte a Prima Díj továbbvitelét, amelyben szintén komoly szerepet játszanak a megyei szervezetek. 

A jövőről szólva Eppel János hangsúlyozta: jelenleg a stratégia kialakítása folyik, a május végére véglegesítendő program kulcselemei az érdekvédelem erősítése, a vállalkozók bevonásának segítése, illetve a vállalkozásfejlesztési tevékenység kiterjesztése. „Ehhez rendelkezünk forrásokkal, tudással, amit érdemes felhasználni, ennek kereteit szeretnénk kialakítani a megyei szervezetekre alapozva” – mondta el az elnök.

Varga Mihály felszólalásában szintén az elmúlt két évet meghatározó világjárványra és a most zajló háborúra reflektált. A pénzügyminiszter Albert Camus A pestis című regényéből idézve azt emelte ki: a pestis és a háború mindig felkészületlenül éri az embert, ám – tette hozzá – két éve még senkinek nem fordult meg a fejében, hogy ezt az igazságot egy háborúval kapcsolatban is meg kell élnünk. Folytatva a francia író gondolatát arra hívta fel a figyelmet, az emberek ilyenkor is igyekeznek tovább dolgozni, üzleteket kötni abban a hitben, hogy a háború nem tarthat sokáig. Hozzátette: a kormány az első pillanattól hangsúlyozza, hogy a háború a legrosszabb opció, Magyarországnak az az érdeke, hogy a térségben béke legyen, ezért ellenzik és nem kívánnak benne semmilyen módon részt venni. Most mindennél fontosabb a higgadtság – mondta a háborúval együtt a világgazdaságban megjelenő piaci turbulenciákkal kapcsolatban.

Visszatekintve az elmúlt évek válsághelyzetére a tárcavezető arról beszélt: örül annak, hogy a vállalkozások többsége rugalmasan tudott alkalmazkodni a válságtól terhelt körülményekhez, és ezt az időszakot nem csak túlélésre, de versenyképességük növelésére tudták felhasználni. Azt, hogy a magyar gazdaság az EU-ban kiemelkedő módon 7,1 százalékos tavalyi növekedésnek köszönhetően már 2019-es szintje felett áll, annak tudta be, hogy a 2010-es kormányváltást követő gazdaságpolitikai fordulat megalapozott egy olyan teljesítményt, amelynek köszönhetően a 2008 utáni, alapvetően megszorításra alapuló válságkezelés helyett saját erőforrásait mobilizálva volt képes a kilábalásra az ország. A jövővel kapcsolatban óvatos optimizmusának adott hangot, 5 százalék körüli növekedést prognosztizálva. Hozzátette azonban: a háború nagyban befolyásolja a kilátásokat, de a kormány azon dolgozik, hogy annak következményeitől minél hatékonyabban tudják megvédeni a gazdaság szereplőit. Ehhez fontosnak tartotta a vállalkozókkal való együttműködést: „együtt meg tudjuk sokszorozni az erőnket, együtt sokkal eredményesebbek tudunk lenni” – fogalmazott. 

Az eseményeken a hagyományoknak megfelelően díjazták a kiemelkedő teljesítményeket elérő vállalkozókat. A Magyar Gazdaságért Díjat nyolcan vehették át Varga Mihálytól és Eppel Jánostól, Az Év Vállalkozója Díjat 66 vállalkozó és Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat 1 fő kapott, köztük két határon túli vállalkozó.

A XXII. Vállalkozók Napja – kitüntetettjei

2022. március 03.

MINISZTERI KITÜNTETÉSEK:

Magyar Gazdaságért Díj

Ádám Imre, a KÖBE Közép-Európai Biztosító Egyesület igazgatótanácsának elnöke, a VOSZ elnökhelyettese, a VOSZ B-A-Z Megyei Szervezetének elnöke (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Balogh Miklós, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. vezérigazgatója (Pest megye)

Dr. Fábián Lajos, a MedAlliance Holding Zrt. igazgatóságának elnöke, a VOSZ Egészségügyi Tagozatának elnöke (Budapest)

Dr. Hajdú László Ferenc, az Expert Factor Zrt. igazgatóságának elnöke 

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Hannauerné Szabó Anna, az Innowear-Tex Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a VOSZ Textil- és Ruházatipari Szekciójának elnöke (Csongrád megye)

Kovács Dénes, a Forint-Soft Szoftverfejlesztő Kft. tulajdonos-ügyvezetője

(Bács-Kiskun megye)

Kovács Tibor, az Alba Mineral Székesfehérvári Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a VOSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke

(Fejér megye)

Vass Attila, az Accel Hunland Kft. ügyvezetője (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

A VOSZ KITÜNTETETTJEI:

Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díj

Dávid Julianna Ilana, a Nemzetközi Gyógyászati Szerviz Kft. ügyvezetője (IMS)

(Budapest)