Kezdőlap ÉT-TRENDEK Átadták a Nissin Foods Kft. új raktárépületét

Átadták a Nissin Foods Kft. új raktárépületét

Ünnepélyes keretek között adták át ma (hétfőn) az instant tésztaételeket gyártó japán Nissin Foods Kft. 6500 négyzetméteres raktárépületét Kecskeméten. A jelentős bővítésnek köszönhetően az eddigi 15000 raklap tárolására alkalmas raktár, egy 21000 raklapot befogadó egységgel bővült.

2004-ben nyitotta első gyártóegységét a japán Nissin Foods Kft. Kecskeméten. Az instant tésztaételeket gyártó vállalatot azóta is a városunkban működő – és folyamatosan fejlődő, bővülő gyár – képviseli egész Európában. Hogy az anyacég mennyire elégedett a kecskeméti egység működésével jól mutatja, hogy a gyár 2017-ben új telephelyre költözött, ahol már egy 3. termelővonallal is bővítették a kapacitást. A projekt során új gépeket és berendezéseket telepítettek az üzembe, most pedig – a 4,7 milliárd forintos projekt keretében – sor került a raktár területének kibővítésére.

A márka ismertsége egyre növekszik a fogyasztók körében, ez pedig indikálja a vállalat további fejlődését.  A japán tulajdonos elkötelezett amellett, hogy a kecskeméti egység is évről-évre növekedjen. Ennek köszönhetően jelenleg 420 főt foglalkoztatnak, de a fejlesztéseknek és kapacitásbővítésnek köszönhetően a létszám bővítése folyamatos.

A ma átadott raktárépület a néhány hónapos tervezési szakasz után 10 hónap alatt készült el. A kivitelezés során minden a terv szerint haladt, a kitűzött határidő előtt 2 héttel már meg is kapták a használatbavételi engedélyt. A 6500 négyzetméteres, 20 méter magas épület előregyártott vasbeton szerkezetből áll. Teteje trapézlemez, szigeteléssel, a padozat simított beton, falai pedig szendvicspanelek. A gyártósorról érkező, készre gyártott ételeket tárolják majd itt, illetve a gyártáshoz kapcsolódó alapanyagok, segédeszközök is helyet kapnak.

Az új raktárba – ahol az eddigi 15000 kapacitáson túl újabb 21000 raklap tárolására lesz lehetőség – holnap (március 1-jén) kezdik a beköltözést. A folyamat, a tervek szerint, 2 hétig tart.

Meleg András, a Nissin Foods Kft. karbantartási vezetőjétől megtudtuk, a kivitelezésben a legnagyobb feladatot az jelentette, hogy a termelő egység működését ne zavarják meg a különböző műszaki jellegű kivitelezési munkákkal. Ez pedig főleg a közművek rákötésénél volt nehéz.

A fejlődés itt nem áll meg, a következő terv egy új, 4. gyártóvonal telepítése, valamint további raktárbővítésre is van lehetőség.

– Nem csak 400 munkahely védelmét tudjuk folyamatosan biztosítani, de a bővítéssel újabb munkahelyeket tudunk teremteni. A Nissin Foods a tésztagyártás terén olyan hagyományos üzletágat képvisel, ami a környék termelői számára is kiváló lehetőség. Nagyon nagy a beszállítói kapacitás gabona és liszt szempontjából – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, rámutatva arra, mennyivel nagyobb hatása van a gyár jelenlétének, fejlesztésnek annál, mint amit gondolhatunk egy logisztikai csarnok átadásakor.

Az ünnepélyes raktárátadáson megjelent és beszédet mondott Mr. Hirohisa Ishii, a Nissin igazgatója, aki köszönetet mondott Szijjártó Péter miniszternek és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint a HIPA-nak (a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek), támogatásukért, valamint nagy mértékű segítségéért Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának.

– 2017 óta, amióta a Nissin Foods Kft. az új gyárépületébe költözött, megkétszereztük vállalatunk nagyságát. Az elmúlt két évben a világjárvány és annak következményei emlékeztettek bennünket arra, hogy termékeink nem csak finomak, hanem megfelelő étkezési alternatívát nyújtanak vészhelyzetben is. Egyre nő a kereslet termékeink iránt, ugyanis az ázsiai konyha népszerűsége egyre inkább növekszik. A víziónk, hogy az instant tészta hittérítői vagyunk, és inspiráljuk az európai vásárlókat, hogy betekintést nyerjenek a különleges ázsiai ízek világába – mondta Mr. Hirohisa Ishii, igazgató. Kiemelte, ahogy a piaci igények nőnek, a cég fejleszt és fejlődik, a mostani raktárépület-átadó pedig csak az első lépése a következő 10 év fejlesztéseinek.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester beszédében kiemelte, Momofuku Ando forradalmasította a világ táplálkozási szokásait azzal, hogy termékével lehetőséget biztosított arra, hogy bárhol elkészíthető és elfogyasztható ételhez juthassanak az éhes emberek. Ennek pedig 2004 óta Kecskemét is részese, hiszen itt működik a japán cég egyetlen európai gyártóközpontja, mely többségében a helyi gazdáktól származó, magyar földben termő gabonát és fűszernövényeket használja fel.

– Kívánom, hogy teljesüljön Momofuku úr álma, és jusson étel mindenkinek, hiszen, ahogy a Nissin Foods hitvallásában is áll: „A világbéke akkor jön el, ha mindenki számára lesz elegendő étel” – zárta gondolatait dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Mr. Masato Otaka, budapesti japán nagykövet arról beszélt, hogy a Nissin meghatározó név Japánban, meghatározza a japán konyhaművészetet is. Kiemelte, a japánok nagyon sok mindent átvettek a világ konyhaművészetéből, tisztelik más kultúrák ételeit, viszont mindig a saját kultúrájukra igyekeztek formálni. És különösen büszkék arra, hogy az értéket, amit képviselnek, exportálni tudják a világba.

– Azzal, hogy egy ilyen raktáregységet adnak át a mai napon, tovább fogja növelni a Nissin szerepét az európai országokban. Ez pedig, tovább vezetve, azt is jelenti, hogy Magyarország szerepe is tovább nő az európai piacon, a Kecskeméten készült termékek által – mondta Masato Otaka.

Cikk Forrása: hiros.hu