Kezdőlap Események Cifra borséta a Cifra Palotában

Cifra borséta a Cifra Palotában

Jó volt látni és ízlelni is, ahogyan elkötelezett borászok és borászatok adtak randevút egymásnak és az érdeklődő közönségnek a Cifra Palotában – ahol a publikum végig is kóstolhatta a szenvedélyből – és a legmagasabb technológiai és szakmai tudással elkészített boraikat.

22 borászat a legjobbak közül, az ország minden területéről – volt még borkóstoló eseménye Kecskemétnek, amely olyan magas minőségben annyira széles palettát kínált volna az ország legszebb boraiból, mint a Cifra Borséta. A kötetlen sétálókóstolót 2022. március 18-án először, hagyományteremtő céllal rendezték meg a Cifra Palotában.

Villányból, Szekszárdról, a Balaton északi és déli partjáról, Tokajból, Egerből és a Mátrából – is érkeztek Kecskemétre borászatok; de kiskunsági borászatokkal, sőt még egy eredeti kecskeméti barackpálinkát kínáló pálinkafőzdével is találkozhattunk az I. Cifra Borsétán.

Ráadásul a borászok és borászatok a Cifra Borsétán a város ikonikus épületében, a Cifrapalotában, méltó környezetben mutathatták be boraikat a közönségnek – és a Pávás Díszteremben egy egyedi hangulatú sétálókóstoló keretében találkozhatnak a borkultúrára nyitott érdeklődőkkel.

Az esemény megnyitóján Dr. Szebelényi Gyula Tamás ecskemét MJV alpolgármestere és Dr. Rosta Szabolcs a Katona József Múzeum igazgatója mondott köszöntő beszédet. 

„A DiVino Borbárt több mint négy éve nyitottam Kecskemét belvárosában. Ez idő alatt a város és a környékén élők bebizonyították, hogy kíváncsiak a magas minőségben, nagy odafigyeléssel elkészített magyar borokra, a mögöttük álló borászokra, és van igényük gasztrokulturális eseményekre. Kecskemétan a szőlő és bor kultúrának hagyománya múltja van a kutatóintézeteknek köszönhetően, reméljük, hogy építjük a jövőjét is.„  – mondta Frittmann Péter borász , a Cifra Borséta főszervezője az esemény megnyitóján.

Majd ezzel folytatta. „A sétálókóstolók mindig jó lehetőséget adnak arra, hogy a fogyasztók új borokat ismerjenek meg, új kedvenceket szerezzenek, tanuljanak, és akár életre szóló élményeket gyűjtsenek. Az elmúlt két év bezárkózása után mi borászok örömmel ragadjuk meg a lehetőséget a velük való személyes találkozásra, beszélgetésre.”

Az épület Pávás Díszterme, valamint kisebb termei adták a hátteret 11 borvidék összesen 22 borászatának, több mint 100 tétellel. A hagyományteremtésen és közösségépítésen túl az is a szervezők célja volt, hogy a borászokat össze kössék fogyasztóiikkal, lehetőséget adjanak a borkultúrájuk elmélyítésére, és persze, hogy szórakoztassanak. A borászatok kínálata mellett a rendezvényen értékes pezsgőket kínáló Champagne-sarok is volt, a Solti Pálinkárium pultjánál pedig különleges gyümölcspárlatokat lehetett kóstolni, a kísérő falatokról pedig a Kecskeméti Csárda gondoskodott.

Az eseményen több mint 260 látogató vett részt, akiknek a kecskeméti Hirös Gasztroszínház képviselői rövid improvizatív darabot adtak elő két felvonásban. A Wine Tourist című produkciót Boncsér Sára Luca és Fodor Dávid színészek mutatták be. A kellemes hangulatról DJ Kincses Szabi gondoskodott.

„Hiszünk a bor közösségépítő erejében, kulturált borfogyasztásban és abban, hogy képes az igényes fogyasztókat egymással összekötni. Nagy öröm, hogy Kecskemét legimpozánsabb és legismertebb épületében, a Cifra Palotában, a belváros szívében kerülhet sor erre a kötetlen ismerkedésre” – mondta Ádám Erika Éva a Cifra Borséta rendezvény főszervezője.

A 2022-es Cifra Borsétán a következő borászatok vettek részt:

Babiczki Pincészet Bock Pincészet, Böjt Pincészet, Bujdosó Pincészet, Csanádi Szőlőbirtok, Cseri Pincészet, Demetervin Borászat, Frittmann Borászat, Font Pincészet, Gedeon Pincészet, Gere Zsolt & Tamás Pincészet, Gyukli Pincészet, Havas & Tímár Pincészet, Jekl Borászat, Kern Pincészet, Koch Borászat, Mészáros Borház, Miklós Csabi Pincéje, Szentpéteri Borpince, Takler Pincészet, Schieber Pince Vesztergombi Borpince.

(Fotók: Magyar Szabolcs)