Kezdőlap ÉT-TRENDEK Egész évben görögdinnye! – minden, amit a dinnyéről tudni lehet

Egész évben görögdinnye! – minden, amit a dinnyéről tudni lehet

Így márciusban, a tavaszi fáradtság idején már szó szerint ki vagyunk éhezve a melegre, napsütésre, egyszóval a nyárra. És ha nyár, akkor görögdinnye. Nem csoda, hogy ez a magyarok egyik kedvenc gyümölcse, melynek íze azonnal elröpít minket a legmelegebb évszakba. Azt már sokan és sok helyen leírták, hogy miért egészséges a görögdinnye, hiszen nagyon jól oltja a szomjat, víz helyett az egyik legjobb hidratáló táplálék, tele van értékes tápanyaggal és még a szívünket is védi. Ezért addig is, amíg újra beleharaphatunk a lédús gyümölcsbe, összegyűjtöttünk néhány érdekességet a görögdinnyéről.

  • Magyarországon közel 30 különböző fajtájú görögdinnyét termesztenek, és bármennyire is azt gondoljuk, hogy ez egy tipikus magyar gyümölcs, mégsem tőlünk, hanem az ókori Egyiptomból származnak az első említések és ábrázolások, Tutanhamon sírjában még dinnyemagokat is találtak.
  • A mai napig számos országban növényi kulacsként használják, mert jól szállítható és elfogyasztva nagyon jó szomjoltó a görögdinnye.
  • Eredetileg a görögdinnye húsa nem piros, hanem zöld volt, és kevésbé is volt édes. A termelők igyekezték édesebbé tenni a dinnyét, és a nemesítésnek köszönhetően alakult ki az édes íz mellett a jellegzetes rubinvörös szín.
  • Nem csak a belseje, hanem az összes része fogyasztható. A dinnyemagokból készíthető liszt, vagy egyszerűen csak megpörkölve is finom csemege. A héjának már kicsit kesernyésebb íze van, de nagyon finom édeskés lekvár főzhető belőle. 
  • A világ legnagyobb görögdinnyéje 160 kg-os volt, de az átlagos görögdinnye súlya inkább 8 kg körül van.
  • A görögdinnye számtalan fura rekord felállítására inspirálta az embereket. A dinnyemag-köpés 22,9 méteres világrekordját 1995 óta nem tudták megdönteni. Szintén elég régi az egy perc alatt ki tud több dinnyét fejjel széttörni csúcs, 2011-ben egy német erőversenyző 43 görögdinnyét fejelt szét. És a meglepő dinnyés kihívásoknak itt még nincs vége. Egy amerikai hölgy 8 másodperc alatt roppantott össze a comjaival 3 dinnyét, de olyan verseny is létezik, amikor egy ember hasán vágják ketté vöröshúsú finomságot, itt a jelenlegi rekord 14 dinnye felvágása 60 másodperc alatt.

Szerencsére nem kell ilyen extrém helyzeteket bevállalnunk, ha vágyunk már a görögdinnyés felfrissülésre és lendületre, vannak ugyanis olyan alkoholmentes italok, energiaitalok, melyekbe kortyolva most azonnal, sőt, akár az egész évben a nyárban érezhetjük magunkat. 😊