Kezdőlap Gazdaság Hogyan választják ki az ingatlanvásárlók leendő otthonuk helyszínét?

Hogyan választják ki az ingatlanvásárlók leendő otthonuk helyszínét?

Lakásvásárláskor sokféle szempont szóba kerül, melyekre figyelniük kell a vevőknek. A legfontosabb tényező nyilván a vételár, ugyanakkor akadnak még más fontos szempontok, így például a helyszín. De mennyire fontos a többi tényezőhöz viszonyítva, és hogyan választanak a vevők lokációt?

A lokáció az ingatlanvásárlás egyik kiemelt paramétere – jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy mint minden szempont, lehet az egyik vásárló számára alapvető fontosságú, a másik számára viszont eltörpülhet egyéb tényezők fontossága mellett. Vagyis sokan ugyan elsődleges tényezőként tartják számon, azért nem minden esetben van így.

Akadnak, akik nem minden áron ragaszkodnak egy-egy kiszemelt helyszínhez. A szakértő szerint ez elsősorban attól függ, hogy mi az ingatlanvásárlás motivációja. Ha például a család vagy egyéb konkrét ok miatt választ a vevő egy bizonyos lokációt, akkor ahhoz mindenképpen ragaszkodni fog.

Ugyanakkor, ha befektetésről van szó, akkor a lokáció csak annyiból lesz fontos, hogy milyen hozam várható tőle. És van egy vevői szegmens, mely számára kizárólag a rendelkezésre álló a tőke határozza meg a lokációt: ők nem földrajzilag választanak, hanem aszerint, hogy adott összegből hol tudnak az igényeik szerinti ingatlant vásárolni – részletezte a vevői megközelítéseket a szakértő.

Ha az első vevői csoportot tekintjük – tehát akik számára rendkívül fontos a helyszín, és ehhez ragaszkodnak is -, akkor azt látjuk, hogy az azért változó, hogy a kiszemelt helyszínt mennyire szűken határozzák meg. Akadnak, akik elfogadják, ha egy adott kerületen belül találnak a maguk számára ingatlant, ugyanakkor az ingatlanközvetítő találkozott már olyan vevőkkel is, akik konkrétan megneveztek egy utcát, ahová költözni szerettek volna. És persze van egy átmenet is a kettő között, akik számára egy városrész lesz a célpont.

Tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a kínálat függvényében, illetve az ingatlanközvetítő igényfelmérésének hatására az ilyen ügyfelek is hajlandóak azért a valósággal szembesülve átértékelni vagy részben módosítani az előre és szűken megszabott igényüket.

És, hogy mi határozza meg a helyszínt a legtöbb esetben? Leginkább talán egy úgynevezett “kiemelt helytől” való távolság számít. Vagyis itt merül fel az, hogy milyen messze található a leendő otthontól egy bizonyos családtag, akinek a közelébe szeretnének költözni, esetleg az iskola, a munkahely, stb. – jelezte Rencsevics Mária.

Sokaknak fontos szempont ugyanakkor az otthonuk helyszínének megválasztásakor, a tömegközlekedés is, a zaj, az infrastruktúra, a parkolás, az ár, egy ajánlás, vagy az ingatlannal  kapcsolatos hosszú távú tervek, sőt olykor fontos lehet a hagyomány vagy a múlt is.

Az előbb említett infrastruktúra kapcsán általában olyan adottságok szoktak felmerülni, mint például fiatalok esetében a gyermekintézmények, a játszótér vagy egy park közelsége, időseknél ugyanakkor számottevő tényezőként a bevásárlási lehetőség, az egészségügyi intézmények távolsága jelenik meg. Nemrég például az ingatlanközvetítő egyik vevője, az alapján döntött egy ingatlan megvásárlása mellett, hogy 50 méteren belül helyezkedett el egy buszmegálló.

Természetesen az ár keresztülhúzhatja a számításokat minden kiszemelt lokáció esetében, ugyanakkor Rencsevics Mária tapasztalatai szerint a vevők jelentős része ilyen szempontból felkészült: tisztában vannak egyes lokációk áraival, így jellemzően eleve olyan helyen keresgélnek, melyet megenged a pénztárcájuk.

Ha mégsem elegendő a költségkeret a kiemelt fontosságú lokációban történő ingatlanvásárláshoz, akkor kénytelenek kompromisszumot kötni egyéb paraméterek rovására. Ez a kompromisszumkészség tovább növekszik, ha megjelenik szorító tényezőként az idő is, vagyis ha sürgős a vásárlás.

Az ingatlanközvetítő mindenesetre a vevőknek azt tanácsolja, hogy mielőtt belevágnának a vásárlásba alaposan mérjék fel valódi igényeiket, és legyenek tisztában azzal, hogy melyek a mozgatórugók. Ha úgy látják, hogy a lokáció valóban kiemelt fontosságú, akkor érdemes a megfelelő ingatlan kiválasztására több pénzt, illetve időt áldozni.

Viszont, ha ebből a szempontból lehetőség van némi rugalmasságra, akkor csak azért nem érdemes egy helyszínhez ragaszkodni, mert azt ismerik vagy korábban megtetszett. Érdemes ilyenkor időt szánni arra, hogy más-más területeket is megismerjenek egy adott városban vagy akár az országon belül – tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.