Kezdőlap Zenei élet Joyce Didonato: EDEN

Joyce Didonato: EDEN

Egy újabb tematikus albummal jelentkezik az amerikai operacsillag: Joyce DiDonato – ezúttal a természet és az ember kapcsolatára, világunk újabb sürgető kihívásaira kívánja ráirányítani a figyelmet.

Joyce DiDonato nem először fogalmaz meg a zene eszközeivel üzenetet az emberi társadalom részére – gondoljunk csak például a hat évvel ezelőtti, és mostanában sajnos újra nagyon aktuális „Háborúban és Békében” című koncept-albumára. Sztárként is folyamatosan törekszik megnyilatkozni, mindig fontos mondanivalója van – és közvetlen üzeneteivel próbálja ráirányítani hallgatósága figyelmét a világ aktuális problémáira.

Az EDEN címet viselő album egy újabb kiáltás a művészet eszközeivel az emberiség jelenéért és jövőjéért: a művésznő saját szavaival megfogalmazva az összeállítás lényegét a gyökerekhez nyúlik vissza és a bensőnkhöz szól – melyben ott lakozik az ÉDEN.

A lírai koloratúra mezzoszoprán most megjelent Erato/Warner albumán ugyanis a romlatlan – ha úgy tetszik: az ember által meg nem sebzett és tönkre nem tett – természettel való kapcsolatunkról, a természetben való helyükről énekel a dalirodalom és az operairodalom tematikus részleteit felsorakoztatva; a Maxim Emelyanychev vezényelte barokk zenekar: az Il Pomo d’Oro kíséretével.

A dalok és áriák sora igen sokszínű: Ives útjelző „A megválaszolatlan kérdés”-étől kezdve Handel „Ombra mai fu” kezdetű népszerű áriájáig ível a merítés – melyben Ives és Handel éppúgy jól megfér egymás mellett, mint Marini, Cavalli, Valentini, Mysliveček, Gluck, Wagner Mahler, Copland, és Portman. Joyce DiDonato régi együttműködése az itt is briliáns formát mutató Il Pomo d’Oro korhű zenekarral pedig nem csak szépségében teljesíti ki e produkciót, de kis pikáns ízt is visz bele.

Nem is kérdéses, hogy a hatalmas repertoárral rendelkező, sokoldalú Joyce DiDonato számára a szerteágazó esztétikájú korok mindegyike ismerős – és a XVI. századtól napjainkig terjedő repertoár minden egyes darabját a legnagyobb művészi átéléssel és világsztárhoz illő perfekcionizmussal adja elő. Számomra azonban különösen megható ékköve ezen eklektikus válogatásnak a lemezen itt elő ízben meghallgatható Rachel Portman dal: a „The First Morning of the World” és Gustav Mahler harmadik Rückert-dala: az „Ich bin der Welt abhanden gekommen”.

Joyce DiDonato elköteleződését a környezetszennyezés megfékezésére és a globális klíma-krízis megfordítására személyes jelenlétével is demonstrálni kívánja. Ennek keretében március 2.-tól kezdődően a világ negyvenöt neves koncerthelyszínén új albumán alapuló programmal ad hangversenyeket az Il Pomo d’Oro társaságában – és e turné keretében Joyce DiDonato március 22-én, kedden, este fél nyolctól Budapesten, a Művészetek Palotája Bartók Béla Koncerttermében is fellép egy látványos koncert-show keretében.

Komlós József JR