Kezdőlap Események Petőfi öröksége Halason

Petőfi öröksége Halason

A Pásztortűz Egyesület meghívására érkezett Kiskunhalasra dr. Reisinger János irodalomtörténész, aki Petőfi Sándor (1823-1849) költészetéről tartott előadást a városi könyvtárban.  
Végső István elnök köszöntötte a teltházas rendezvény résztvevőit. Felhívta a figyelmet, hogy több halasi vonatkozása is van a Petőfi életműnek, kultusznak. Így a városban elhunyt Sass Károly (1825-1890) volt a költő násznagya, vagy a pesti Petőfi szobor gyűjtésére először a halasiak adtak adományokat.Dr. Reisinger János irodalomtörténész éppen egy 104 részes youtube sorozatot készít Petőfi kapcsán, amely jól mutatja, hogy mekkora mélységei és magasságai vannak a legnevesebb magyar költő költészetének. Reisinger János többek között elmondta, hogy a közel 200 éve született Petőfi Sándor nem annyira ismert életművet hozott létre, mint hihetnénk. Ő nemcsak dalköltő volt, hanem episztolák és nagy gondolati költemények szerzője is. Közkinccsé vált-e Az ítéletA csárda romjai vagy a Miért kisérsz… című verse? Sok Petőfi-sor hangzott el ezen az előadáson. Többek között kiemelte a Négyökrös szekér és a Világosságot! című verseket. Az előadó bevonta a közönséget, így még halasi hallgatóság részéről is volt, aki Petőfi verset mondott el.
Végső István elnök elmondta, hogy még készülnek több Petőfivel kapcsolatos eseménnyel az egyesület részéről. A programot, előadást önkéntesek is segítették.