Kezdőlap Gyerekek VESZÉLYEK AZ ONLINE TÉRBEN

VESZÉLYEK AZ ONLINE TÉRBEN

A Bács-Kiskun megyei bűnmegelőzők az internethasználattal kapcsolatban tartottak előadást az egyik megyeszékhelyi általános iskola diákjainak.

Az Iskola Rendőre program keretében a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója, Váróczi-Bakos Rita címzetes r. őrnagy előadást tartott a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola 7. osztályában.

A március 18-i foglalkozáson az internet veszélyeiről volt szó, fókuszálva az online bántalmazásra és annak megelőzési lehetőségeire. A programon az internetes bántalmazás különböző megjelenési formáiról – így a zaklatásról, kiközösítésről, megfélemlítésről –, valamint ezek jogi következményeiről is tájékoztatást kaptak a diákok.

A szakember az áldozattá válás megelőzése érdekében – egyebek mellett – az alábbiakat tanácsolja:

@   Ismeretlen feladótól érkező levelet soha ne nyissanak meg! Az ilyen tartalmakat azonnal töröljék, hiszen ezek a levelek kártékony programokat tartalmazhatnak.

@   Chatelésnél durva modorú kommunikáció – fenyegetés, erőszakoskodás esetén azonnal zárják a beszélgetést! Ne menjenek bele semmilyen vitába, személyeskedésbe!

@   Személyes kérdésekre lehetőleg ne válaszoljanak! Elérhetőséget (telefonszámot, lakcímet, stb.) soha ne adjanak meg idegennek!

@ Közösségi oldalaikat védjék az idegenektől, használjanak úgynevezett „biztonsági beállításokat”!

@  Ne tegyenek fel magukról, környezetükről, értéktárgyaikról, utazásaikról figyelemfelhívó, kihívó képet!