Kezdőlap Egészség Az egészségmegőrzés kilencezer érdeklődőt vonzott a Dél-Alföldön

Az egészségmegőrzés kilencezer érdeklődőt vonzott a Dél-Alföldön

Lezárult az az egészségfejlesztést célzó eseménysorozat, amelyet 19 hónapon át szervezett a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér.  Ez alatt az idő alatt az EFOP-1.8.6-17-2017-00033 kódszámú projektnek köszönhetően mintegy kilencezer főt sikerült bevonniuk az egészséges életmód népszerűsítését szolgáló programba. A dél-alföldi régió 50 év feletti lakosságának összeállított, rekreációs rendezvények az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósultak meg, 13 településen.

A járványhelyzet is igazolta, hogy az egészség a legnagyobb érték, és kiemelt figyelmet kell fordítani a betegségek megelőzésére. Ebben a sport, a mozgás, az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszik. A „Felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidős sport révén a Dél-alföldi régióban” elnevezésű, uniós projekt elsősorban a megelőző szereppel bíró mozgásformák megismerését segítette. A rendezvényeken mindezekkel kapcsolatosan információkkal, személyre szabott tanácsokkal várták az érdeklődőket és olyan aktivitások kipróbálására kaptak lehetőséget, amelyek korra, nemre, egészségi állapotra tekintettel bárki számára elérhető. Az események Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megye ismert fürdőhelyein zajlottak, 25 alkalommal. A résztvevőket Kecskeméttől Makóig, Gyulától Mórahalomig mozgásra és egészségesebb életmódra inspirálták.

-A dél-alföldi régióban 1 millió 300 ezer ember él, de az egészségtudatosságot tekintve ez a terület nem tartozik a legfejlettebbek közé. Azért szerveztük fürdőkben ezeket a szabadidős eseményeket, mert a víz sok vendéget vonz  és kiváló közeg a rekreációs mozgásra. Az ingyenes egészségszolgáltatások rendszerint délelőtt 10 órától délután 3-ig folyamatosan zajlottak minden helyszínen. Az első egy ismeretterjesztő előadás volt, amelyen táplálkozási és életmód tanácsokkal láttuk el az érdeklődőket. Mindenütt biztosítottuk az állapotfelmérés lehetőségét is egy testanalizáló géppel, amely pár perc alatt gyors összképet nyújt a szervezetről. A testzsír, a testtömegindex, a vízháztartás és az izomzat állapota alapján szakember adott iránymutatást, hogy milyen életmód változtatásra, milyen mozgásformára lenne szüksége az illetőnek az egészsége megőrzése érdekében. Ezeket ki is lehetett próbálni a helyszínen – ismertette a rendezvény szakmai programját dr. Katus Zoltán, a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnökségi tagja, aki kiemelte, hogy a programba 720 egészségkárosodással együtt élő résztvevőt is sikerült bevonni, így ők is számos, az állapotukat előnyösen befolyásoló élménnyel lehettek gazdagabbak.

A legnépszerűbb mozgás szinte mindenütt a vízitorna volt, de lehetett vízilabdázni is, és a szervezők a fürdők zöld területeit kihasználva olyan mozgásformákat népszerűsítettek, amelyek bárhol lehet végezni. Ilyen például a darts, az íjászat, az asztalitenisz, és a francia eredetű golyójáték, a petanque is.

A program keretében öt alkalommal beszélgetés zajlott Grosán Pállal, akinek kiemelkedő sportteljesítménye az igazolás arra, hogy aki rendszeresen mozog az aktív, és egészséges maradhat akár időskorában is. A Kecskeméti Spartacus Sportkör versenyzője korábban, egy Ausztriában rendezett Dobó Világbajnokságon három VB érmet nyert, tízpróba és ötpróba eredménye pedig országos csúcs lett.

Bár a koronavírus okozta világjárvány megnehezítette a 19 hónapon át futó pályázati program végrehajtását az elmúlt két évben, ám a programot összeállító és levezénylő szakemberek úgy vélik, ösztönözni  tudták a résztvevőket a fizikai aktivitásra, és  az egészségtudatos életmódra.