Kezdőlap Hírek Az István Borház nedűi öt városban kóstolhatók meg

Az István Borház nedűi öt városban kóstolhatók meg

Az István Borház a kiskőrösi székhely mellett négy városban, Kecskeméten, Baján, Kalocsán és Dunaújvárosban a Bor-Kofa  Borszaküzletekben várja az ízletes nedűk iránt érdeklődőket.

A Bor-Kofa szaküzletekben megkóstolhatók, illetve lédig és palackos kiszerelésben megvásárolhatók az István Borház borai, emellett a választékban más neves borászatok italai is helyet kaptak. Az üzletek kínálatát – az egészséges életmód jegyében – saját készítésű, antioxidánsban gazdag Verjus, valamint a szőlőmagolaj és a szőlőmag őrlemény teszi teljessé. Egyre kedveltebb a Verjus, azaz a zöld szőlőlé, mely nagyon finom, hígítva alkoholmentes és ízletes frissítő ital készíthető belőle.

Az István Borházat a kilencvenes években Csengődi István alapította meg. Családjában több generációs múltra tekint vissza a szőlő- és bortermelés. Csengődi Istvánt az ősök iránti tisztelet, a föld és a szőlő szeretete, valamint a rendszerváltás után kialakult körülmények késztettek a családi hagyományok folytatására. Őstermelőként kezdett a családi birtokon gazdálkodni és megteremteni későbbi borászati vállalkozása alapjait. 

A Borház mellett öt éve kezdett terjeszkedésbe, melynek eredményeként Kiskőrös mellett immár négy városban is elérhetőek termékei. A Bor-Kofa Borszaküzletei Kecskeméten a nagypiacon, Baján a Piac téren, Kalocsán a piac szomszédságában, valamint Dunaújvárosban, a Római városrészben, a Domanovszky téren találhatók.
Az üzletekben lédig formában is kérhetők az István Borház nedűi, melyek helyben meg is kóstolhatók. A vásárláshoz műanyag kis kannákat biztosítanak, különböző méretekben, a fél litertől az 5 literesig, melyek a következő vásárláskor újratölthetők.

Csengődi István számára fontos a környezetvédelem, a természet szeretete, így mindenkit arra biztat, hogy a csomagolásmentes újratöltést
válassza műanyag kiskannákba. 

Az István Borház sokféle bort kínál. A fehér borok között kapható a Bianca, az Ezerjó, Cserszegi Fűszeres, Zöldveltelini, Fehér Cuvée, Kövidinka. A rozé között a Kadarka és a Kékfrankos érhető el. A vörös és rozé közé sorolt Siller bor sem hiányozik a palettáról. Nem utolsó sorban pedig a vörösek között Kékfrankos, Cabernet Franc és Kadarka található a választékban.

Csengődi István elmondta: elégedett a 2021-es szőlőterméssel, melyekből nagyon ízletes, minőségi borok készültek. Továbbra is célja az alföldi borok hírnevének megőrzése, a helyi borászati hagyományok ápolása. Kiskőrösi borházuk a „Nyitott Pince” elve alapján lehetőséget kínál a borkészítés műveleteinek megtekintésére, termékeik megismertetésére. 80 fő vendégvárására is alkalmas helyiségükben kiránduló és turistacsoportok részére paraszttálas vacsorával egybekötött borkóstolást biztosítanak előzetes bejelentkezés alapján. 

Csengődi István nevéhez fűződik az országos szakmai körökben is elismert Kadarka verseny megszervezése minden évben. Immár 26. alkalommal rendezte meg a borversenyt
a közelmúltban. Vallja, hogy a Kadarka szőlőfajta az, mely kitörési pont lehet a térségnek, az egyik legzamatosabb szőlőfajta, igaz a művelése
a legköltségesebbek közé tartozik. 

István Borház 6200 Kiskőrös, Izsáki út 10. Mobil: 36-30/9530-928 www.istvanborhaz.hu