Kezdőlap Hírek DRÓNNAL PÁSZTÁZTÁK A VASÚTI ÁTJÁRÓKAT  

DRÓNNAL PÁSZTÁZTÁK A VASÚTI ÁTJÁRÓKAT  

Kiskunhalason a légtérből ellenőrizték az átjárókat csütörtökön délelőtt. A tapasztaltak szerint a közlekedők egy részét még mindig nem rettentik vissza az elmúlt időszakban történt halálos balesetek.https://www.youtube.com/embed/2JFXruA98CU?autoplay=0&start=0&rel=0

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2022. április 21-én nagyszabású – 8 helyszínre kiterjedő – közlekedésrendészeti akciót tartottak a vasúti átjáróknál történő szabálytalanságok megelőzése, felderítése érdekében.

A kapitányság szakemberei – a Készenléti Rendőrség speciális állományával és egy motoros rendőrrel kiegészülve – egy drón segítségével pásztázták az utakat. Az ellenőrzés során meglepődve tapasztalták, hogy a sofőröket nem rettentették el az elmúlt időszakban a vasúti átjáróknál történt halálos balesetek. Több autóvezető fittyet hányt a fényjelző készülék tilos jelzésére, és annak ellenére hajtott rá a sínekre, hogy a manőver akár az életébe is kerülhetett volna. Volt, aki annyira sietett, hogy közvetlenül a vasúti átjáró után, a felfestett záróvonal ellenére előzte meg az előtte szabályosan haladó autóst. A tilos jelzést figyelmen kívül hagyókkal szemben fejenként 60.000 forint közigazgatási bírságot és 8 büntetőpontot szabtak ki, a többi szabálytalankodóval szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

 A szemfüles rendőrök az akció során kiszűrtek egy ittas vezetőt is; őt szintén igazoltatták. Kiderült, hogy a férfinek nincs vezetői engedélye sem, így vele szemben ittas vezetés miatt büntetőeljárás indult, az engedély nélküli vezetés miatt pedig szabálysértési őrizetbe vették.

Felhívjuk a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

A biztosított vasúti átjáróra ráhajtani csak abban az esetben szabad, ha:

– a fénysorompó – vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó – villogó fehér jelzést ad,

– a teljes sorompó mindkét rúdja nyitott véghelyzetben áll, és az esetleges fényjelző és/vagy hangjelző berendezése jelzést nem ad,

– a vasúti jelzőőr „Megállj!” jelzést nem ad.

Ne feledjék, mindenkit hazavárnak! Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!