Kezdőlap Kiemelt EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL KECSKEMÉTEN 

EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL KECSKEMÉTEN 

A francia férfi kilenc migránst szállított az autójával, amellyel leparkolt az út szélén. A felázott útpadka azonban megsüllyedt, és a kocsi az árokba csúszott.

A járőrök – állampolgári bejelentés alapján – 2022. április 28-án 7 óra 23 perckor a 44-es számú főúton, Kecskemét belterületén intézkedés alá vontak egy francia honosságú gépkocsit, amely belecsúszott egy árokba. A járművet egy 24 éves francia férfi vezette, és az autóban rajta kívül további kilenc külföldi tartózkodott. Ők pakisztáni és indiai állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a francia állampolgárságú sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​