Kezdőlap Zenei élet Fülei Balázs – Blurred Boundaries

Fülei Balázs – Blurred Boundaries

Fülei Balázs zongoraművész legújabb kiadványa a francia századvég és századelő hangulatát idézi meg – a korszak legendás mesterei: a francia Ravel és Debussy, valamint a belga születésű párizsi: Franck szólózongorára írott műveiből válogat.

Stílusosan az idei Kecskeméti Tavaszi Fesztivál nyitóestjének szólistája a kecskeméti születésű Fülei Balázs volt – és ott, koncertkörülmények között egy ráadásdarabként már ízelítőt kaptunk abból a műsorából, melyet immáron a Hungaroton Classics izgalmas új megjelenésén kézbe is vehetünk, és meg is hallgathatunk otthon.

Az a pár perces szóló ugyanis már önmagában kiváló ajánlás volt „Blurred Boundaries” vagyis „Elmosódó határok” című új lemezéhez: melyen a századfordulós francia aranykor kimagasló képességű és jövőbe mutató zenei egyéniségeinek műveiből játszik a művész.

Így kezdésnek Maurice Ravel 1905-ös Miroirs című, hat képet megjelenítő teljes sorozata, a lemez zárásaként pedig Claude Debussy két évvel korábbi, közkedvelt három tételes Estampes című sorozatát adja elő Fülei Balázs. A két impresszionisztikus kompozíció közé pedig egy egészen más hangulatú, húsz évvel korábbi darab került – az orgonajátékot megújító és kitágító romantikus virtuóz: az idén kétszáz éve született César Franck 1884-es, Prelűd, Korál, és Fúga című szólózongorára íródott kompozíciója hangzik fel

A stílusban és hangulatokban egymástól elütő karakterű egyes darabokat nagy átéléssel, kiváló technikával, élvezetes színekkel és magával ragadó intellektussal adja elő Fülei Balázs, aki így beszélt a három alkotóról új lemeze kapcsán:

„A századforduló három zenei egyénisége, Ravel, Franck és Debussy nem arra készteti hallgatóit, hogy műalkotását adott távolságból hallgassák. Zenéjük belemászik az emberi képzelet legbelsőbb csatornáiba, és hangjaik által úgy érezheti a hallgató, hogy a közösen átélt alkotásban ő maga a főszereplő.”

Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus és Junior Prima Díjas zongoraművész. Repertoárján több, mint harminc zongoraverseny szerepel, köztük Beethoven, Liszt, Brahms, és Bartók összes zongoraversenye. A Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense, világszerte tart mesterkurzusokat. Az Echo Nyári Akadémia alapítója és művészeti vezetője, amelyet a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban rendeznek évente. Fülei Balázs a Steinway & Sons zongoragyártól 2020-ban kapta meg a kitüntető „Steinway Artist” címet, amelyet olyan világhírű művészek viselnek, mint például Daniel Barenboim, Grigory Sokolov, Evgeny Kissin, vagy Martha Argerich.

Komlós József JR