Kezdőlap Kiemelt KIÁLLÍTÁSI FELHÍVÁS

KIÁLLÍTÁSI FELHÍVÁS

A Kecskeméti Katona József Múzeum

XI. KORTÁRS KERESZTÉNY IKONOGRÁFIAI BIENNÁLÉ – ÁLLATOK ÉS NÖVÉNYEK

címmel országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendez 2022. augusztus 6. – október 16. között a kecskeméti Cifrapalota földszinti termeiben.

Az első tíz kiállítás során, 2002 és 2020 között, összesen 1274 alkotást sikerült kiállítani a kecskeméti Cifrapalotában a mindenkori zsűri után, amelyekre 2316 mű érkezett be (nem számítva bele a több száz, csupán e-mailben, vagy postai úton „előzsűriztetett” kompozíciót). A számok alapján tehát egyértelmű, hogy a biennálé jelentős űrt tölt/töltött be a magyarországi kiállítási palettán belül, s az évek során az egyik legnagyobb országos sorozattá nőtte ki magát. Ráadásul a hozzá kapcsolódó módszeres gyűjtői tevékenység eredményeként létrejött – a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető – a keresztény témakört előtérbe helyező, több mint félezer alkotást számláló, speciális gyűjteményi egység is.

A biennálé részletes felhívása az aktuális tematikával, a művek beadásának helyével, idejével, továbbá a letölthető átvételi elismervénnyel, a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján a BIENNÁLÉ menüpont alatt található: https://kkjm.hu/biennale/

Mellékelt illusztrációk:

1) Kertészfi Ágnes: „A mennyek országa hasonlít a mustármagra”, 2008, arannyal festett, hajlított síküveg, 63x63x8cm (Kecskeméti Katona József Múzeum)

2) A sárkány megfojt egy elefántot, 13. század eleje (The Aberdeen Bestiary, Aberdeen University Library, Univ Lib. MS 24)

3) Tóth Menyhért: Gonosz, 1940 körül, vászon, olaj, 80×100 cm (Kecskeméti Katona József Múzeum)

Információ: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a biennálé kurátora (telefonszám: 70/799-8856; e-mail cím: [email protected])