Kezdőlap Kiemelt RENDŐRKÉZEN EGY BELORUSZ EMBERCSEMPÉSZ 

RENDŐRKÉZEN EGY BELORUSZ EMBERCSEMPÉSZ 

Az M5-ös autópályán állították meg azt a 25 éves külföldi férfit, aki 14 határsértőt szállított.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztály járőrei – állampolgári bejelentés alapján – 2022. április 29-én 7 órakor az M5-ös autópályán, Kiskunfélegyháza térségében intézkedés alá vontak egy német honosságú gépkocsit. A járművet egy 25 éves belorusz férfi vezette, és az autóban rajta kívül további 14 külföldi tartózkodott. Ők szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a belorusz állampolgárságú sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​