Kezdőlap Gazdaság Sikeres pályafutás, példamutatóan aktív nyugdíjas évek. Dr. Ábrahám Tibor

Sikeres pályafutás, példamutatóan aktív nyugdíjas évek. Dr. Ábrahám Tibor

Dr. Ábrahám Tibor, a Kecskeméti Konzerv Kft. korábbi gyárigazgatója a sikeres pályafutása alatt sok újítást, szabadalmat valósított meg a rakodólap-rakó-, ürítő

– és csomagoló-berendezések családjának létrehozása folyamán és fejlesztéseit számos elismeréssel jutalmazták a több évtizedes magas színvonalú munkássága során. Nyugdíjba vonulása után is a vezérelve – maradandót alkotni – mentén éli az életét, és aktív tevékenységével példát mutat minden korosztálynak, és naponta bebizonyítja, hogy az alkotás öröme nem korhoz kötött.

Kreatív és összetartó kollektíva – hatalmas fejlődés

1968-ban kerültem a Nagykőrösi Konzervgyárhoz, ahol a kollektíva kreatív és összetartó volt és – az előző években végrehajtott rekonstrukció mellett – ennek is köszönhetően a vállalat európai hírnévre tett szert. Készítettem egy szakdolgozatot a nagytartályos aszeptikus betárolásról, amivel egy különdíjat nyertem, s Mühl Jenő műszaki főmérnök bevett maga mellé – ami felért számomra egy kitüntetéssel, és megadta a töretlen szakmai fejlődés lehetőségét – a rakodólapok megrakását és ürítését végző palettizáló és depalettizáló gépcsalád kifejlesztési munkálataiba.

Újítások, szabadalmak létrehozása

A több évig tartó kemény fejlesztő és kísérleti munkánk eredményeként megalkottuk a hengeres edényeket, konzervdobozokat és üvegeket palettázó, G-353-as típusú prototípus palettázó gépünket, amely később szolgálati szabadalom is lett. A kifejlesztett gép egyszerre 12 fő gépi munkást tudott helyettesíteni, s ez óriási előrelépést jelentett a termelékenység tekintetében. Ezt a gépünket egy tovább fejlesztett nagyobb teljesítményű gép, a G-360-as  követte, majd ezután fejlesztettük ki a G-361-es depalettázó gépet, amely az egységrakományok bontására volt alkalmas és ellátta üres dobozokkal a konzervüzemi termelő vonalakat. Ebből a gyárból rengeteg újítás került ki a konzerviparba, a szabadalmainkat több gyár alkalmazta, néhány országba pedig exportáltuk a csapatunk által létrehozott találmányokat.

Az alkotás öröme

A későbbiek folyamán egyedül megalkottam egy zsugorfóliás csomagokat raklapra rakó gépet, amely a G-390-es típusszámot kapta és kifejezetten raktári csomagológépként hasznosítottuk. Egy másik újításom során pedig egy olyan függőleges szalagot alkottam, ami mágnes segítségével felvitte a csomagolásra használt dobozokat az emeletre. Utólag is büszkén tekintek arra, hogy részt vehettem az imént említett projektekben és így jómagam is hozzájárulhattam a vállalat fejlődéséhez, és jó hírének öregbítéséhez. 

Példamutatóan aktív nyugdíjas évek

Pályafutásom során soha nem elégített ki a vezetői pozíció, az „íróasztal”, hanem alkotó emberként igyekeztem tevékenykedni. Óriási örömmel töltött el, hogy nemcsak egy pályán mozoghattam, hanem szélesebb spektrumban is maradandót alkothattam: a Toldi Miklós Szakközépiskolában tanítottam, majd szakkönyveket írtam, mellette pedig gazdasági vezetőként haladtam előre.  

Szerencsére ez a szemlélet – az alkotás öröme – jellemzi a nyugdíjas éveimet is, így a mindennapjaim során az egyik kedvenc időtöltésem – a kutyáim sétáltatása mellett – igyekszem alkotó tevékenységet folytatni. Rendszeresen írok, az elmúlt évtizedben öt humán filozófiai, irodalmi jellegű könyvem, egy politikai humor-gyűjteményem és egy politikai művem, a Periszkóp jelent meg. A tavalyi évben pedig elkészült az életem fontosabb mérföldköveit bemutató könyvem, az Életregény. Tulajdonosa és főszerkesztője vagyok a Dél-Pest megyei közéleti lapnak, a Heti Híreknek és rendszeresen publikálok az újságban. 2014-től pedig a Jobb Nagykőrösért Civil Egyesület elnökeként fáradozom a város fejlődéséért. Örömmel tölt el, hogy minden napra megtalálom az adott célt, és boldoggá tesz, hogy folyamatosan alkothatok.

Díjak, kitüntetések

Kiváló Újító (1974), Kiváló Arany Fokozatú Feltaláló (1977, 1982, 1984), Élelmiszeripar Kiváló Dolgozója (1975), Magyar Élelmiszeripari Tudományos Egyesület Nívódíja (1976), Ifjúságért Érdemérem (1981), Ipar Legjobb Egyszemélyi Újító Elbírálója (1982), Munka Érdemrend bronz fokozata (1988) Nagykőrös Pro Urbe Díja (1996), BME „Tiszteletbeli külsős Oktatója” (2015), Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata (2015)