Kezdőlap Fejlesztés Szentkirályon újra pezseg az élet

Szentkirályon újra pezseg az élet

Szentkirályon látványos beruházások valósultak meg az elmúlt évben. Elsősorban pályázati támogatások jóvoltából, de önkormányzati saját forrásból is történtek fejlesztések. A részletekről Szabó Gellért polgármesterrel beszélgettünk.

– Milyen évet zártak 2021-ben?

– Büszke vagyok arra, hogy a jelentősen megnehezült gazdálkodási körülmények ellenére sikerült úgy egyensúlyban tartani az önkormányzat működését, hogy még fejlesztésekre is jutott. Ebben állami támogatás és a helyi hazafiság megnyilvánulása egyaránt közrejátszott.

– Milyen pályázati források segítették a fejlesztéseiket?

– A Vidékfejlesztési program támogatásával elkészült a községi konyha bővítése és megépült a Falubolt. A megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Program keretből valósult meg az általános iskola két tantermes épületrészének energetikai korszerűsítése, az Ipartelep közművesítése és a bölcsődeépítés. A Magyar
Falu Program forrásainak köszönhető a gyógyszertári szolgálati lakás felújítása és a játszótér bővítése. Belügyminisztériumi pályázat 50 százalékos támogatásából pedig az Árpád fejedelem utca burkolat felújítása történt meg.

– Jelenleg is zajlanak munkálatok?

– A gyógyszertári lakás felújításának folyamata szépen halad, az iskola négy tantermes részének felújítása közbeszerzés előtt áll.

– A pályázati források mellett önerőből is tudnak fejleszteni?

– Igen. Saját forrásból végeztük el a Katona József utca burkolatfelújítását, valamint a Templom utcában 14 építési telek kialakítását.

– Településükön sikerrel működik az Édenkert, mesélne erről?

– Az önkormányzatunk által működtetett konyhánk élelmiszer alapanyagait jelentős részben adja a közfoglalkoztatottaink által művelt Édenkert, ahol többféle alapanyagot termelnek meg az egészséges életmód jegyében. Emellett fontos számunkra az is, hogy helyi őstermelőktől szerezzük be a többi egészséges alapanyagot. 

– A pandémia a közösségi életre is rányomta a bélyegét. Lát már némi élénkülést?

– A járványhelyzet enyhülésével nagyon lassan tér vissza a közösségi élet a régi medrébe. A különböző helyi csoportok – a nyugdíjas klub, a tánc-csoport – fokozatosan merik újra megszervezni összejöveteleiket. Bízom benne, hamarosan újra felélénkülhet a közösségi életünk. 

– Saját rendezvényeket szerveztek az elmúlt év során?

– Településünk hagyományos rendezvényei, mint a szüret vagy a búcsú, a környékbeliek körében is népszerű. Emellett a hagyományos adventi rendezvényeinket is kedvelik, melyeket tavaly egyszerűbb kiállítással, visszafogottan tarthattuk meg, igaz a disznóvágás elmaradt. Idén augusztusra viszont nagyon készülünk arra, hogy mi
legyünk a házigazdái a Szent Király Szövetség éves találkozójának. Tavaly Székelyszentkirályon tartották meg, mely rendkívül jól sikerült. 

– Szentkirály vonzó a vállalkozások számára is. Vannak új cégeik?

– Igen, az Ipartelepen hat parcella „belakására” számítunk helyi vállalkozók által.