Kezdőlap Kiemelt 88 HATÁRSÉRTŐ ÉS EGY BOSNYÁK EMBERCSEMPÉSZ 

88 HATÁRSÉRTŐ ÉS EGY BOSNYÁK EMBERCSEMPÉSZ 

A Bács-Kiskun megyei nyomozók a bűncselekménnyel gyanúsítható férfit őrizetbe veszik.

A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. május 30-án 22 óra és 2022. május 31-én 4 óra között Katymár, Kelebia és Hercegszántó térségében öt nagyobb csoportban összesen 76 külföldit tartóztattak fel. A magukat szír, pakisztáni, afgán és török állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére. A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi-Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai Kiskunmajsa térségében 2022. május 30-án 23 óra 10 perckor intézkedés alá vontak egy szerb honosságú járművet, amelyet egy 40 éves bosnyák férfi vezetett. A kocsiban a sofőrön kívül 12 külföldit találtak a rendőrök, akik pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően kezdeményezik letartóztatását.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

1