Kezdőlap Gazdaság A nagyvállalatok kevesebb mint 0,5 százalékánál egyenlőek a nők és férfiak fizetései

A nagyvállalatok kevesebb mint 0,5 százalékánál egyenlőek a nők és férfiak fizetései

Összesen 18 nagyvállalatnál valósult meg a nemek közötti egyenlőség a szervezet minden szintjén az Equileap friss tanulmánya szerint. A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos adatokat és elemzéseket szolgáltató cég legújabb, globális rangsora alapján a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a 20. legjobban teljesítő társaság ezen a területen.

Az Equileap összesen 19 szempont alapján vizsgálta a cégeket, hogy kiderítse, hol tartanak a nemek közötti egyenlőség megteremtésében. Az elemzés során 23 országból 3895 tőzsdei vállalat adatait vették figyelembe, amelyek összesen 102 millió munkavállalót foglalkoztatnak világszerte. Az eredmények azt mutatják, hogy bár történtek előrelépések a nemek közötti egyenlőtlenségek korrigálására, még rengeteg tennivaló akad.

A tanulmány során megvizsgált cégek igazgatótanácsaiban 26 százalék volt a nők aránya, míg a felsővezetők körében mindössze 18 százalék. A vezetői pozícióban lévők esetében valamivel kedvezőbb a helyzet, a menedzserek 25 százaléka hölgy a tanulmányban szereplő vállalkozásoknál, a teljes munkaerő esetében pedig 37 százalék az arányuk. Az Equileap tanulmánya szerint a vizsgált társaságok közül mindössze 18-nál valósult meg a teljes egyenlőség a nők és férfiak között az igazgatótanácsban, a cég operatív vezetésében és a beosztott alkalmazottak körében. 

A fizetéseket elemezve sem sokkal kedvezőbb a helyzet, hiszen a vizsgált vállalkozások közül mindössze 19 esetében, vagyis a cégek mindössze fél százalékánál valósult meg a teljes egyenlőség. Kis mértékben javult a helyzet az előző évi tanulmányhoz képest a tekintetben, hogy a társaságok hajlandóak-e egyáltalán beszámolni a fizetések közötti különbségek mértékéről. 2021-ben a felmérésben szereplő vállalkozások 15, idén pedig 17 százaléka osztott meg ilyen jellegű információkat. 

A nemek közötti egyenlőség biztosításában legjobban teljesítő 100 vállalatnál – ha kis mértékben is, de – javult a helyzet a múlt évhez képest. Az átlagos eredményük az összes vizsgált szempont alapján idén 66 százalékra emelkedett a tavalyi 64 százalékhoz képest. Az első helyen az ausztrál Mirvac végzett, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaság 79 százalékos eredményt ért el. A második a norvég DNB pénzügyi szolgáltató lett 74 százalékkal, míg a harmadik helyet a brit közműszolgáltató, a National Grid szerezte meg, szintén 74 százalékkal.

Az energiagazdálkodás és automatizálás digitális átalakításában vezető szerepet betöltő Schneider Electricet az Equileap friss rangsorában a 20. pozíciót szerezte meg 68 százalékos eredménnyel. A társaság idén márciusban alapító tagja lett a Global Parity Alliance nevű, iparágakon átívelő szervezetnek is, amelynek célja, hogy felgyorsítsa az előrelépést a sokszínűség, az egyenlőség és a befogadás (DEI – diversity, equality, inclusion) terén. A Schneider Electric-nél egyébként a vállalat végrehajtó bizottságában már 41 százalék a nők aránya, 2025-ös fenntarthatósági céljaik között pedig szerepel a nők arányának további növelése minden szinten, az újonnan felvettektől egészen a felsővezetőkig. 

„A Schneider Electric magyarországi érdekeltségeinél is kiemelt figyelmet fordítunk a nemek közötti egyenlőségre. Míg másfél évvel ezelőtt 4 hazai gyárunk és a szigetszentmiklósi logisztikai központ vezetői kizárólag férfiak voltak, ma már a gyöngyösi üzemünket nő vezeti, és ott a közép- és felsővezetők mintegy fele is hölgy. Szigetszentmiklósi logisztikai központjukban ugyanebben a körben 40 százalék körül van a nők aránya” – nyilatkozta Ivanov Katalin, a Schneider Electric magyarországi HR igazgatója. 

A Schneider Electricről 

A Schneider célja képessé tenni mindenkit arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésünkre álló energiából. Hidat képezni a fejlődés és a fenntarthatóság között, mindenki számára. Ezt úgy hívjuk: Life Is On. 

Küldetésünk, hogy digitális partnerként segítsünk a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében. A vállalat élen jár a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrál, vezető megoldásokban egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára. 

A Schneider Electric Magyarországon 

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint az ESS (Energy and Sustainability Services) részleg európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén a magyar főváros ad otthont. A Schneider Electric-et a Joint Venture Szövetség 2022-ben nagyvállalati kategóriában a Jövő vállalatának választotta.