Kezdőlap Zenei élet Bach: Das Wohltemperierte Klavier II – Trevor Pinnock

Bach: Das Wohltemperierte Klavier II – Trevor Pinnock

Pontosan egy esztendővel a Das Wohltemperierte Klavier első teljes kötetét rejtő dupla album után (DG 4838436) – immáron a második kötet (DG 4860771) is megjelent egy dupla CD-n Trevor Pinnock előadásában.

Még egy kiemelkedő hangszeres előadó életében is ünnepi pillanat az, amikor eljut oda, hogy eljátssza vagy feljátssza Johann Sebastian Bach legnagyobb, legfajsúlyosabb szólóműveit. A legendás Trevor Pinnock sikerekkel és elismerésekkel teli életének hetvenhatodik évében adta közre ezt a dupla albumot – a saját Das Wohltemperierte Klavier felvételét teljessé téve.

Az eredetileg oktatási célzattal megírt, de minden Bach-billentyűsdarab közül a legnagyobb volumenű „A jól hangolt billentyűs” a zenetörténet gigászi teljesítménye. A sorozat két kötetében kétszer 24 prelúdium és fúga található, az összes dúr és moll hangnemben, félhangonként emelkedő sorrendbe rendezve.

Esorozat a Bach utáni zeneszerző-generációk közül számos komponistát inspirált: jól ismert példa erre Chopin 24 prelűdje és Sosztakovics 24 prelúdium és fúgája. Bach monumentális alkotása ma is megkerülhetetlen, kimeríthetetlen forrás, nem csak a billentyűs- és zeneszerző-növendékek, illetve hivatásos muzsikusok, de minden zenekedvelő számára.

A Wohltemperierte Klavier II. kötetének egyenként ugyancsak 24 darabból álló két sorozata Johann Sebastian Bach életének sokkal nagyobb időszakát öleli fel, mint az I. kötet – melyet konkrétan egyetlen évre: 1722-re datálhatunk. A II. kötet ugyanis mai tudásunk szerint három évtizeden keresztül íródhatott: az 1720-as évekből származnak a legkorábbi, míg az 1740-es évekből a legkésőbbi darabjai.

Bach monumentális sorozatának mindkét kötete önmagában is kivételes zenemű – végigjátszani pedig mind művészileg, mind szellemileg, mind fizikailag kivételes vállalkozás. De más szempontból is igazán szenzációszámba menő ez a dupla CD-n megjelenő album: egy részint 1983 óta nem jelent meg Bach Das Wohltemperierte Klavier-jának új csembalófelvétele a Deutsche Grammophonnál. De még inkább, hogy a német nemzetközi óriáscég egyik legnagyobb neve, a korhű zenélés egyik ikonja: Trevor Pinnock még sohasem rögzítette eddig a megjelenésig a teljes sorozatot. Pedig a brit legendát, akit az egyetemes hanglemezkiadás legnagyobbjai között, igazi klasszikusként tartunk számon, saját elmondása szerint már hétéves kora óta végigkísérte ez a kivételes sorozat.

Már több mint negyven éve, hogy az English Concert alapító-karmestereként és csembalójátékosként Trevor Pinnock zenekarával felvette Johann Sebastian Bach összes csembalóversenyét, és szólóban a Goldberg-variációkat is. S most előadói és karmesteri karrierjére visszatekintve, leszűrve kutatói pályája és hosszú alkotómunkája minden tapasztalatát, az elmúlt évben újra leült a csembaló mögé a stúdióban, és felvette ezt a roppant sorozatot – teljességében, és olyan elmélyült szépségében kibontva, ahogyan az csak lehetséges. Ünnepi, megható pillant ez a két dupla album – nagyságok találkozása: egy nagy szerző, ez nagy mű, és egy nagy művész közös ünneplése.

Komlós József JR