Kezdőlap Zenei élet Beethoven emlékműve – Yoav Levanon

Beethoven emlékműve – Yoav Levanon

Egy igazán érdekes – ám a legjobb koncertzongoristákat is igazán próbára műsorral jelentkezik bemutatkozó lemezén napjaink új csodazongoristája: Yoav Levanon.

Szokásom szerint előbb hallgattam meg a ’A Monument for Beethoven’ című új Warner Classics megjelenést – és csak utána olvastam utána az előadónak. Soha sem szeretném ugyanis, hogy a sajtó-felhajtás vagy bármi más befolyásoljon egy újonnan bemutatkozó emelkedő csillag esetében – de most aztán tényleg nagy meglepetéssel szolgáltak az utólagos információk.

Kezdem ott, hogy ez a debütálás Liszt Ferenc egyik legerőteljesebb és legnehezebb zongoraművével: a grandiózus h-moll szonátával kezdődik – Liszttől egyébként halljuk majd zárásként vagy inkább ráadásként a La Campanellát is. Szóval már pár perc után magáért beszélt itt minden: a tiszta értelmezés, a leheletfinom játék, a darab logikus áttekintése az egyedi megközelítés szolgálatában – és ez így is maradt a félórányi játék során.

Aztán következtek a nagy kor- és pályatársak remekei: Frédéric Chopin a kisebb lélegzetű cisz-moll prelűddel, Felix Mendelssohntól a bő tízperces d-moll variációk, majd Robert Schumann majdnem háromnegyed órás, háromtételes op.17 Fantáziája. Pózok nélküli, hatalmas, letisztult, a hallgatót tényleg a hatalmába kerítő zongorázás mind – egytől egyig.

Aztán jött a poén és a meglepetés: mindez a teljesítmény egy tizenhét éves csodagyerektől – már ha nem sértő ez a világsajtó által is az esetében használt címke egy olyan zongoraművészre, aki éppen most írta alá exkluzív szerződését a világ egyik legnagyobb komolyzenei hanglemezkiadójával: a Warner Classics-szel.

Pedig ez a valóság: a számos díjjal már eddig is elismert, a világ híres helyszínein sikert arató izraeli-francia Yoav Levanon még csak tizenhét esztendős, és máris kiemelkedő koncertzongoristaként mutatkozik meg a világ előtt. Igaz, már ötévesen megnyerte első jelentős versenyét, és hétévesen már kamarazenekarral szólistaként lépett a dobogóra.  Stílusa, billentése nagyon finom és érzékeny, felfogása az adott darabokról nagyon adekvát, egyéni hangulatú.

Lemezen való bemutatkozásához érdekes műsort állított össze, hozzá közelálló darabokból – és a címben szereplő kötés is egyértelmű: 1845. augusztusában – Ludwig van Beethoven születésének 75. évfordulóján emlékművet állított nagy szülöttének Bonn, a zeneszerző szülővárosa. Az emlékmű megvalósulásához pedig koncertekkel, anyagi támogatással is hozzájárultak a CD-n felhangzó zongoraművek zeneszerzői.

Yoav Levanon – akit a még a Le Monde is máris „nagy zongoristaként” aposztrofált – szórakoztató, igényes, szép műsorral tiszteleg előttük.

Komlós József JR