Kezdőlap Gazdaság Disztl bioborok a kecskeméti Tanyai Termék Piacon

Disztl bioborok a kecskeméti Tanyai Termék Piacon

A kiskőrösi Disztl Borgazdaság élen jár a minőségi bioborok készítésében. A különleges, ízletes nedűi nemcsak helyben, hanem a régióban is keresettek. A pincészet tulajdonosa, Disztl Gábor néhány napja újabb mérföldkövet könyvelhetett el, hiszen már Kecskemét főterén, a csütörtöki Tanyai Termék piacon is kínálja bioborait. 

Kiskőrösön Disztl Gábor több mint két évtizede hozta létre a Disztl Borgazdaságot, a családi hagyományokat folytatva. A neves szakember közel tíz éve áttért az ökológiai termesztés-technológiával készülő bioborokra. A döntése sikeresnek bizonyult.

A biominősítésű pincészetében minden évben díjnyertes borok születnek, melyek, ha a lehetőség adott a biobor kategóriában mérettetnek meg, de a legtöbbször a hagyományos eljárással készült nedűk között győzedelmeskednek. Jó hír, most már a kecskemétiek is könnyen hozzájuthatnak a különleges bioborokhoz. 

– Eddig is szállítottunk néhány hetente Kecskemétre bioborokat a megrendelőinkhez. Most azonban már minden csütörtök délután itt leszünk, a főtéri Tanyai Termék Piac standján várjuk az érdeklődőket. Igény esetén, nagyobb tételeket közbe eső napokon házhoz is szállítjuk – mondta a neves borász.

A Disztl Borgazdaság Kiskőrösön 4,5 hektár területen gazdálkodik, az ültetvényeken Kékfrankos, Kékoportó és Cserszegi Fűszeres szőlőtőkék találhatók, melyekből vörös-, fehér- és rozé borok készülnek. A folyamatos fejlesztések eredményeképp, már 14-15 fokra is le tudják hűteni a mustot, így még gyümölcsösebb ízvilágot érhetnek el  a borokban. 

Disztl Gábor neves borász elkötelezett a környezetvédelem, a biotermelés mellett. 

– Mindig is foglalkoztattak a természetes eljárások. Őseink, így nagyszüleim sem használtak a szőlőtermesztés, majd a borkészítés során műtrágyákat, különböző felszívódó szereket, növekedés szabályzókat, szaporítóanyagokat, színező- és festékanyagokat, tartósítószereket, ezek ugyanis szermaradványokat hagyhatnak a borban, ezzel rontva annak minőségét. A borkészítés során csak a természetes alapanyagok jöhetnek számításba, így érve el a tökéletes, természetközeli ízeket – jegyezte meg Disztl Gábor. 

A Disztl Borgazdaság pincészetben éves szinten 250 hektoliter bor készül, melynek jelentős része palackozott formában kerül az asztalokra, de termelői borkimérésben is kaphatók. A kiskőrösi pincészetben az elmúlt évben borkóstoló részt is kialakítottak, ahol 30 főig borkostolók lebonyolítását vállalják. 

– Örömmel látom, hogy boraim ízlenek a fogyasztóknak. A visszajelzések nagyon pozitívak. Az elmúlt év termése ismét nagyon jó volt, így ezúttal is kiváló bioborok készülhettek – tette hozzá a neves borász. 

Disztl Gábor
6200 Kiskőrös, Hrúz Mária utca 22.

Tel. 06-30/347-44-94

e-mail: [email protected]