Kezdőlap Kiemelt EGY EMBERCSEMPÉSZ ÉS 104 HATÁRSÉRTŐ BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 

EGY EMBERCSEMPÉSZ ÉS 104 HATÁRSÉRTŐ BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 

Egy 49 fős csoportot Hercegszántónál tartóztattak fel az egyenruhások.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi-Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály egyenruhásai 2022.május 25-én 0 óra 40 perckor Kiskunmajsa közigazgatási területén egy gépkocsit ellenőriztek, amelyet egy montenegrói férfi vezetett. A kocsiban a sofőrön kívül 12 külföldi tartózkodott, akik afgán állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit előállították, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások ma 5 óra alatt 92 illegális migránst tartóztattak fel, közülük egy 49 fős csoportot Hercegszántónál állítottak meg a rendőrök.

A csoportok tagjai szír, pakisztáni, tunéziai és afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.