Kezdőlap Gazdaság Fontos üzenetet fogalmaztak meg a tudósok a műanyagszennyezéssel kapcsolatban

Fontos üzenetet fogalmaztak meg a tudósok a műanyagszennyezéssel kapcsolatban

Az otthoni frissítők fogyasztásával mérsékelhető a műanyagszennyezés

BUDAPEST (2022. május 24.) –   A műanyagok gyártásának korlátozása enyhítene az általuk okozott környezetszennyezésen – vélekedik több vezető tudós, akik a Science című szaklapban közölt nyílt levélben adtak hangot véleményüknek1. Bár az ENSZ globális műanyag megállapodása érdemi változásokat hozhat, a tudomány képviselői már most komolyabb lépéseket sürgetnek. „A SodaStream évek óta azon az állásponton van, hogy az otthon készített szénsavas üdítőkkel szignifikánsan lehet csökkenteni az egyszerhasználatos műanyagok által okozott szennyezést”– hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina a SodaStream termékmenedzsere. 

A világ elismert tudósai által aláírt nyílt levél felhívja a figyelmet arra, hogyha az emberiség a tőle telhető legtöbbet megtenné a műanyagok újrahasznosítása terén, akkor is évente mintegy 17 millió tonnányi műanyag kerülne a természetbe a Földön. Ha pedig a műanyaggyártás a jelenlegi ütemben bővül, akkor még nehezebb lesz a világ országainak megoldást találniuk erre a globális problémára. 

Egy, a neves Science folyóiratban publikált 2020-as tanulmány szerint, amennyiben a Földön minden elérhető megoldást és technológiát bevetnénk, akkor is csak 79 százalékkal lehetne csökkenteni a következő 20 évben a műanyagszennyezést. Holott a tanulmány olyan lehetőségeket is figyelembe vett, mint például egyes termékeknél a műanyagok más alapanyagokkal történő kiváltását, illetve az újrahasznosítás további bővítését. 

A tudósok szerint a műanyagszennyezés növekedésért egyértelműen az exponenciálisan növekvő műanyaggyártás tehető felelőssé. Az emberiség ugyanis már olyan nagy mennyiségű műanyagot gyártott, hogy azzal elérte a bolygó határait. „Amennyiben ezzel nem kezdünk valamit globálisan, akkor a többi a műanyag szennyezés csökkentésére irányuló lépés nem fog semmi sem érni” – hívta fel a figyelmet a nyílt levélben Bethanie Carney Almroth, a göteborgi egyetem professzora. 

„Nagyon sok előnyét élvezzük a műanyagoknak, de a gyártásuk csökkentésével megnövelhetjük az értéküket és előtérbe helyezhetünk más megoldásokat a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében, hozzájárulva a klímaváltozás elleni küzdelemhez, illetve ahhoz a célkitűzéshez, hogy lerakjuk egy körforgásra és fenntartható növekedésre épülő gazdaság alapjait” – emelte ki Martin Wagner a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem ökotoxikológusa. 

A világ vezető szénsavasvíz készítő gyártója, a SodaStream törekszik arra, hogy minél fenntarthatóbb termékeket kínáljon a felhasználóinak. Egyetlen egy SodaStream Spirit géphez tartozó szénsavasító palackkal például egy négyfős család legalább 2500 PET-palacktól tudja megóvni a bolygót. A vállalat úgy kalulál, hogy a SodaStream felhasználók 2025-re mintegy 72 milliárd egyszer-használatos PET-palacktól óvhatják meg a Földet.