Kezdőlap Zenei élet Húsvét a Notre-Dame-ban – A Párizsi Notre-Dame Énekkara

Húsvét a Notre-Dame-ban – A Párizsi Notre-Dame Énekkara

A Warmer Classics új kiadványán a Párizsi Notre-Dame Énekkara immáron második lemezével jelentkezik a kórusmuzsikát kedvelő zenebarátok nagy örömére.

A tavaly augusztusban kiadott album után – Cathédral d”Emotion https://alfoldiregiomagazin.hu/?s=notre – a Párizsi Notre-Dame Énekkara a Warner világcéggel folyatja sorozatát, melyen keresztül a nyolcszáz esztendeje működő kórus ünnepeibe és mai gyakorlatába enged betekintést.

Mégpedig a székesegyház kórusának komponált, és napi gyakorlatában használt kórusdarabokon keresztül – melyek közül ezen a lemezen a húsvéti ünnepkör énekei elevednek meg, Emilie Fleury művészeti vezető dirigálásával és Henry Chatelet orgonakíséretével.

A bő egy órát kitevő, tartalmas műsoron szereplő műsorok megint több évszázadot ölelnek fel, hiszen Hans Leo Hassler reneszánsz miserészlete, Claudio Monteverdi és Antonnio Lotti barokk szerzeményei, César Franck romantikus kompozíciója, és Maurice Duruflé XX. századi hangulata mellett jól megférnek e repertoárban a kortárs XXI. századi Yves Castagnet komplett miséje, valamint Jehan Revert, Jean-Charles Gandrille, és Lise Borel kórusdarabjai is.

Hiszen mind-mind természetszerűleg a neves katedrális akusztikájához és a nagy létszámú Párizsi Notre-Dame Énekkara kórusainak követelményeihez igazítva – sőt felkérésére is íródtak. Ezzel együtt így szervesen kötődnek húsvéti gyakorlatukhoz is.

A Párizsi Notre-Dame Énekkara ezúttal is számos oldalát tudja e műveken keresztül bemutatni – és mutatja is be mindhárom kórusának erényeit ezen a sokszínű, érdekes felvételen; melyet az ismert okból a hatalmas neogótikus párizsi Sainte-Clotilde bazilikában vettek fel, mely a leégett Notre-Dame-hoz hasonló akusztikai környezetet biztosított e felvételekhez.

Komlós József JR