Kezdőlap Események  I. Felnőtt, U23 Világbajnoki Válogató és Ifjúsági tájékoztató beharangozó

 I. Felnőtt, U23 Világbajnoki Válogató és Ifjúsági tájékoztató beharangozó

Péntektől vasárnapig Szegeden rendezik az idei I. Felnőtt, U23 világbajnoki válogatót és ifjúsági tájékoztatót. A hétvége folyamán nyolc olimpiai szám is fókuszba kerül, a Tokióban aranyérmes női kajakosokat leszámítva a gyorsasági szakág legjobbjai állhatnak rajthoz. 
 

Az olimpiai számok közül Szegeden kajak négyesben nem rendeznek ezúttal versenyt. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danutát néhány hete megműtötték, Bodonyi Dóra pedig anyai örömök elé néz, így ők teljes egészében kihagyják az idei szezont. Csipes Tamara és Kárász Anna edzésben van, de mindketten arról egyeztettek Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal, hogy a mostani válogatón még nem indulnak.

Azonban az ő távollétükben sem fogunk unatkozni. A válogató pénteken rögtön a női kajak egyesek ötszáz méteres előfutamaival indul. A mezőnyben többek között három felnőtt világbajnok, név szerint Gazsó Dorka, Medveczky Erika és Kőhalmi Emese, valamint Pupp Noémi, illetve a szám tavalyi ifjúsági vb-aranyérmese, Fojt Sára is ott lesz. 

Medveczky és Fojt egyébként együtt indul majd K-2 500 méteren. Mellettük érdemes lesz figyelni a Biben Karina, Bakó Olga-párosra – akik a legutóbbi két U23-as világbajnokságon a szám aranyérmesei voltak -, valamint a Kiss Blanka, Lucz Anna és a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter alkotta egységekre is.

Férfi kajakban a négyes összerakásának szempontjából fontos K-1 500 méteren óriási lesz a mezőny, összesen 55(!) név szerepel a rajlistákon. K-2-ben a múlt heti világkupán már láthattuk a Tótka Sándor, Nádas Bence-egységet, valamint az Opavszky Márk, Fodor Bence-párost is, mellettük a Kuli István, Csizmadia Kolos-, valamint a Béke Kornél, Varga Ádám-duó is az esélyesek között lehet.

Varga egyébként maratonban már megmutatta, hogy biztató a formája, Kopasz Bálintot azonban csak a most hétvégi ezer egyes alkalmával láthatjuk idén először versenyezni. A királyszám regnáló olimpiai arany- és ezüstérmese mellett ott lesz a mezőnyben a szintén olimpikon Béke Kornél, a háromszoros ifjúsági Európa-bajnok Kurucz Levente, ahogy az elnyűhetetlen háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán is.

Kenuban a hölgyeknél kétszáz egyesben Balla Virág és Takács Kincső mellett Nagy Bianka és Bragato Giada léphet elő leginkább főszereplővé. Ötszáz párosban is vélhetően ez a négy név harcol majd a győzelemért. A Balla, Takács-páros számára intő jel lehet a múlt heti világkupa, ahol a Nagy, Bragato-duó a döntőben nemcsak, hogy gyorsabb volt náluk, de még a dobogó legalsó fokára is felállhatott.

A férfiaknál Adolf Balázs a Racicében elért harmadik helyével jelezte, hogy kitűnő formában van ezer méteren, Bodonyi Andrásnak, Fejes Dánielnek és többieknek sem lesz könnyű dolga, ha le akarja győzni a világbajnokot. Ötszáz párosban a tavalyi vb-n ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-, valamint a Tokióban még ezren szereplő Adolf, Fejes-páros is ott van a rajtlistán.

Az említetteken kívül a többi világbajnoki számban is lesz verseny, az ifjúsági korosztály számára pedig tájékoztatót rendeznek a Maty-éren. Hüttner Csaba az M4 Sport szerda reggeli Sporthíradójában beszélt a racicei világkupa tanulságairól, elemezte az egyes szakágak jelenlegi helyzetét, de szó esett a szezon további menetéről is. A kapitánnyal készült interjú ide kattintva tekinthető meg.