Kezdőlap Események Idén nyáron a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál is összekötik a...

Idén nyáron a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál is összekötik a kultúrát a sporttal: startol a Magyar Tavak Fesztiválja

A Magyar Tavak Fesztiválját érdemes választania annak, aki 2022 nyarán a kultúrát és a természet közelségét szeretné ötvözni. Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz zenei élet legnívósabb előadóit hozza el a tópartokra. Június 24–25-én a Velencei-tónál, július 29–30–31-én a Tisza-tónál, augusztus 26-án pedig a Balatonnál lesz megtalálható az egyre népszerűbb fesztivál.

Hazánkban egyedülálló a Debreczeni Ildikó által megálmodott, a Tisza-tónál már közel egy évtizede futó fesztivál, amely ebben az évben mindhárom nagy tavunknál elérhető. A Magyar Tavak Fesztiválja évről évre egyre több látogatót vonz, sikerének kulcsa igen egyszerű: kiviszi a klasszikus zenét a természetbe, mindezt sporttal kombinálja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy, két vagy három napon át a vízparton, a szabad ég alatt élvezhetjük a kultúrát madárcsicsergés és a természet nyújtotta gyönyörű panoráma mellett. Mindez nem csupán egy egyszerű csónakázásról vagy kerékpározásról szól, sőt a komolyzene sem mindig komoly… A túrákon mosolygó arcokat, míg a koncerteken táncoló lábakat lehet látni.

A kultúra, az egészséges életmód és az aktív pihenés a természet csodálatával egészül ki, hiszen ez a fesztivál bemutatja hazánk legszebb régióinak növény- és madárvilágát, sőt, a környék népi kultúráját is. Mivel a klasszikus zenei, opera- és jazz előadások a megszokottól teljesen eltérő, természetes környezetben zajlanak, a hangulat és a művészi élmény ebben a formában sehol máshol nem található meg a világon.

Ezek az élmények idén már hazánk három nagy tavánál: a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonon is átélhetők lesznek. A fesztivál fővédnöke Áder János köztársasági elnök, míg védnökei Latorcai Csaba, az EMMI államtitkára, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és a Tisza-tó miniszteri biztosa valamint L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos. 

Velencei-tó – június 24-25.

Június 24-én a Velencei-tónál nyitja idei évadát a Magyar Tavak Fesztiválja. Az első nap estéjén gálakoncerttel indul a fesztivál, ahol virtuóz zenészek és aranytorkú énekesek előadását lehet meghallgatni a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon. A gálaest művészeti vezetője Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető. Színpadra lép a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Miklósa Erika, Horányi Juli, Csiszár István, Rab Gyula, Pataki Bence, Cserta Balázs zenekara és ifj. Balogh Ferenc. Az est házigazdája Bősze Ádám lesz.

A második napon, június 25-én a kerékpározásé lesz a főszerep: a résztvevők a Velencei-tavat tekerik körbe, majd az egyes megállókon neves előadók várják őket produkcióikkal. Az indulás helyszínén, a kápolnásnyéki Halász-kastélynál a Ceglédi Fúvószenekar húzza a talpalávalót. A nap folyamán fellép a Vox Mirabilis Kamarakórus, lesz Latin Jazz Piknik Jász Andris, Horváth Márk, Romhányi Áron és Balássy Betti előadásában, hallható lesz a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann Jazzkívánságműsor magyarul produkciója, ott lesz a Bazseva és az I Nuovi zenekar, de a Cimbaliband is felejthetetlen koncertet ad majd. A nap végén, várhatóan 19 óra körül a visszaérkezőket a kápolnásnyéki Halász-kastélyban finom ételek, frissen csapolt Nyéki sör és üdítő fröccs várja.

Tisza-tó – július 29-31.

A Magyar Tavak Fesztiválja legnépszerűbb és egyben legrégebbi helyszínén, a Tisza-tónál három napon át élvezhetjük a természet, a sport és a kultúra adta varázst július 29-én, 30-án és 31-én. Az első nap, péntek este nagyszabású gálaesttel indul útjára a hétvége a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban, ahol a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Miklósa Erika, Iván Szandra, Tóth Vera, Csiszár István, Rab Gyula, Pataki Bence és ifj. Balogh Ferenc is közreműködik. Az est háziasszonya Csete Bea.

A második napon, július 30-án, szombaton az egyik legnépszerűbb Tisza-tavi programmal, a tó körbekerékpározásával, azaz a Tour D’Operával folytatódik a fesztivál, amely nem csupán szimpla biciklizést jelent: minden partmenti településen koncerttel várják a fesztiválozókat. A rajt a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban lesz, ahol a Füredi Fúvósok és a helyi mazsorettesek kívánnak jó utat a résztvevőknek. Poroszlón Porkoláb Gyöngyi és vendégének beszélgetésével indul a túra, Sarudon a Talamba Ütős Együttes és Horgas Eszter fuvolaművész közös előadását lehet meghallgatni, Dinnyésháton pedig Schöck Atala és a Melodika Project tagjai lépnek színpadra. Az ebéd a kiskörei hallépcső melletti Lépcső Bisztrónál lesz, miközben Jász András, Iván Szandra és Horváth Márk előadását hallgathatjuk. Ebéd után, a Tisza-tó keleti oldalára érve az abádszalóki strandon áll meg a csapat, ahol az Emlékem vagy című műsor keretében Lőrincz Judit, Molnár Nikolett, Barabás Botond és Dósa Mátyás művészek műsorát a Szolnoki Szimfonikus Zenekar kíséri. A következő megállónál, Tiszaderzsen szintén a Szimfonikus Zenekarral lép fel Homonnay Zsolt és Polyák Lilla. Az út utolsó előtti megállója Tiszaszőlősön lesz, ahol Szűcs Antal Gábor és Gál Péter közös produkcióját lehet meghallgatni, majd innen a Kormorán Kikötőbe indulva László Boldizsár koncertjén lazíthatják el a résztvevők megfáradt lábaikat. Aki a kerékpáros napra jegyet vált, este kilenc órától az Urbán Verbunk táncprodukcióra is ellátogathat a Morotva Kerékpáros Pihenőparkba. A fesztivál utolsó napján, július 31-én, vasárnap reggel a családi napon először a futásé, majd a csónakázásé lesz a főszerep. 

Az Operun örömfutásra a gyermekeket 1 km-es, míg a felnőtteket 10 km-es távon várják a szervezők. A futáshoz a ritmust a Band of Streets muzsikája adja. A futással egyidőben lehet a bográcsok alá gyújtani, hiszen elstartol a főzőverseny is. A közös főzéshez a zenét a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar biztosítja, miközben a helyi mazsorettesek látványos előadással kápráztatják el a jelenlévőket. A családi napot izgalmas színpadi programok színesítik: Debreczeni Dóra DD FIT bemutatója, Benjamin Britten Noé Bárkája című gyerekoperája és a Budapest Ragtime Band koncertje. A főzőverseny eredményhirdetése után az Alma Zenekar muzsikál.

Délelőtt 10 órakor fut ki a Hotel Balneum kikötőjéből a Boat D’Opera, amely során a varázslatos öblítőcsatornák és a tündérrózsák ölelésében csendülnek fel a dallamok. Idén Tiszafüred környékét lehet bejárni csónakkal: a varázslatos morotva világában Bábel Klára hárfaművész, Kalmus Felícián csellóművész mellett St. Martin pánsíp művész is fellép, de Herczku Ágnes és a Banda, valamint Vadkerti Imre előadóművész műsorát is meghallgathatja a nagyérdemű.

Balaton – augusztus 26.

Idén először a Balatonnál, a csodálatos Tihanyi-félszigeten is debütál a Magyar Tavak Fesztiválja, ahol a Tisza-, illetve a Velencei-tónál megszokott hangulatban, minőségben és programmal készülnek a szervezők. Augusztus 26-án, pénteken este nyolc órától a Bujtor István Szabadtéri Színpadon gálakoncertre invitálják az érdeklődőket, ahol fellép a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Miklósa Erika, Iván Szandra, Tóth Vera, Csiszár István, Rab Gyula, Pataki Bence, Cserta Balázs zenekara és ifj. Balogh Ferenc. Az est házigazdája Bősze Ádám lesz.

Nem jártál még a Magyar Tavak Fesztiválján? Nézd meg, milyen volt tavaly a fesztivál a Tisza-tónál és a Velencei-tónál!

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

További információ:

Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató, +36 70 389 7237, [email protected]

Hutvágner Anita szervező, Tisza-tó, +36 70 386 2526, [email protected]

László Ditta szervező, Velencei-tó, +36 70 382 9740, [email protected]

Kádár-Csoboth Judit szervező, Balaton, +36 30 991 7316, [email protected]