Kezdőlap Események Mezőgazdasági összeírás kezdődik

Mezőgazdasági összeírás kezdődik

Budapest, 2022. május 13. Országszerte több mint 20 ezer egyéni gazdaság összeírását kezdi meg május 13-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén május 13. és június 15. között hajtja végre aktuális mezőgazdasági összeírását, amely az ország 354 településének több mint 20 ezer egyéni gazdaságát érinti.  Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára. A kapott adatok felhasználásával a KSH eleget tesz az Eurostat felé teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének is.

Az összeírás keretében a gazdáknak a használatukban lévő földterületről, továbbá az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, a válaszadás kötelező. A KSH kiemelt célja, hogy a válaszadók terheit csökkentse, így ezúttal sem kell megadniuk azokat az adatokat, amelyeket a KSH a Magyar Államkincstár egységes területalapú támogatási adataiból átvesz.

A kérdőívet két módon is kitölthetik az érintettek. Az összeírás május 13–25. között online, a www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik. „Szeretnénk kérni válaszadóinkat, hogy válasszák az adatszolgáltatásnak ezt az egyszerű, gyors és kényelmes módját, és lehetőség szerint minél többen vegyék igénybe az online kitöltési felületet. A KSH valamennyi érintett részére május 13-ig elektronikus vagy postai levélben megküldte a belépéshez szükséges kódot – hívja fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója. Az összeírás második szakaszában, május 26. és június 15. között fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni az elektronikus önkitöltés lehetőségével. „Ebben a szakaszban lehetőséget biztosítunk arra is, hogy az érintettek az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is szolgáltathassanak adatokat.” – tette hozzá Tóth Péter.

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervek, személyek részére nem adja ki, törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli.

Mindazok, akik a kérdőívet legkésőbb május 25. éjfélig online kitöltik és véglegesítik, nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100 000 forint értékű vásárlási utalványt sorsolunk ki. 

Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldal nyújt további tájékoztatást.

A KSH-ról

A KSH a magyar statisztikai szolgáltatás nagy múltú centruma, tudásbázis, amely magas szakmai színvonalú munkájával átfogó adatokat és elemzéseket ad a gazdaság és a társadalom minden szegmensét meghatározó kérdésekben. A hivatal önálló szakmai szervezet, európai szinten is jegyzett, elismert, nemzetközileg aktív intézmény. Tevékenysége a döntéshozók, a gazdasági szereplők, a kutatók és a társadalom minden tagjának minél magasabb szintű, tényalapú tájékoztatását szolgálja. Olyan, alapvető értékek mentén végzi munkáját, mint a szakmai függetlenség, a pártatlanság, az objektivitás, a megbízhatóság és a minőség iránti elkötelezettség.