Kezdőlap Események Nagy sikert aratott a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál –...

Nagy sikert aratott a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep 2022. május 6-8-ig Kecskemét Főterén

Gazdag programkavalkád és számos újdonság várta a vendégeket 2022. május 6-8-ig a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnepen Kecskemét Főterén.

A városközpont megtelt hungarikumokkal, színpadi és kulturális műsorokkal, valódi hagyományőrző, családi interaktív programokkal az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából, amelyet a helyi lakosság és az ország minden pontjáról érkező rendkívül nagy számú látogató közönség nagy örömmel fogadott.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

A megnyitó ünnepség pénteken 18 órakor Szabó Sándor tárogató műsorával kezdődött. A rendezvényt Dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter, a Hungarikum Bizottság tagja nyitotta meg, ezt követően Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Titkára köszöntötte a fesztiválon magukat képviseltető településeket, tájegységeket. A hivatalos megnyitón részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke, továbbá dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Engert Jakabné alpolgármester, valamint dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

A program része volt az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” eredményhirdetése, valamint Bársony Anett karikásostoros világrekorder bemutatója is. A 45 éves Kecskemét Táncegyüttes: Az Alföld – „Itt születtem én…” című műsorát követően táncház színesítette az eseményt 20 órakor pedig a HangOver Gang együttes adott koncertet.

A fesztivál évről évre megújul. Idén egyik fő attrakciója volt a kiemelkedő nemzeti értékek sorába felvett magyar citera és citerajáték. Hagyományteremtő szándékkal május 7-én szombaton 10 órától az Egyesület Citera Ünnepet szervezett. Citera- és hangszerkészítési bemutatóval, vásárral, szakmai konferenciával, női viseletbemutatóval, citera gálaműsorral készült a népi hangszer sokoldalúságának bemutatása és megszerettetése érdekében.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos nyitotta meg az ünnepet, és ő is bemutatta magasszintű citera tudását. A közel kétórás színpadi előadáson felléptek a térség citerazenekarai

A nap kiegészítő eseményeként sor került a 2021-ben indított Térségi Mesekuckó ezévi találkozójára is, valamint meséket hallhattak a Meseföld című Bács-Kiskun megyei mesekönyvből is Bánföldi Szilárd tolmácsolásában. Az egy órás programot ezúttal a Kunság Táncegyüttes tájegységi táncok bemutatásával színesítette, melyet kalocsai és matyó viseletbemutató követett. A szombati nap fellépői között a tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület is szerepelt.

Szombaton 15:30-kor a Kecskemét City Balett Piros Aranyak és Erős Pisták című előadásával kápráztatta el a fesztivál látogatóit. 

A Citera Ünnep fénypontja igazi kuriózum volt, ugyanis hat országos hírű citerazenekar kalauzolta a nézőket a népi hangszer segítségével a népzene, a klasszikus zene és a könnyűzene világába egy gálaműsor keretében 17 órától. 

A nap zárásaként Kollányi Zsuzsi & Ritmo akusztik duó koncertje szórakoztatta a vendégeket.  

A HI-Kecskemét program Gasztrovasárnapja ezúttal is kivételes gasztronómiai élményeket kínált gazdag kóstolókkal. Fény derült az eredeti magyar gulyásleves titkára, látványfőzés keretében, bográcsban készítette el a Kecskeméti Csárda séfje a nagyközönség előtt. A Magyar Szablyavívó Egyesület bemutatóval és vívásoktatással várta az érdeklődőket. Ezt követően Radics Sándor cimbalomművész előadása, Gáspár Dávid operett műsora, a Tisza Táncegyüttes Szolnokról, a tiszaalpári Bársony Mihály Népdalkör és a MintaPinty Zenekar gyermekeknek szóló műsora volt látható és hallható a színpadon. 17 órától a Konyha Zenekar szórakoztatta a közönséget. 

Az ország 9 megyéjéből 22 település kiállítása gondoskodott a hungarikumok, nemzeti értékek, valamint hagyományőrző tájegységek bemutatásáról.Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó, mint hungarikum” bemutatásával és könyvbemutatóval, iszapszappan árusításával készült. Lakitelekről a Hungarikum Liget finom zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett betekintést nyerhettek a Liget látnivalóiba is. A Lakiteleki Települési Értéktárból összeállított válogatással ismerkedhettek meg az érdeklődők, köztük Bódor Sándor citerakészítő munkásságával. Kiemelt figyelmet érdemelt zenetörténeti kuriózumként Tiszaalpár.  A tekerőlant és citerakészítés folyamatának bemutatása volt látható hagyományőrző jurtában.  Többek között a világhírű Bársony Mihály népművész, citera – és tekerőlant készítő mester tevékenységének megismertetésével készült a település. 

Mohács kiállításán a mohácsi busójárás és szellemi örökség, valamint a város kulturális eseményei kerültek főszerepbe. A békéscsabai sátorban helyben sütötték a hungarikum csabai kolbászt. A felsoroltakon kívül még sok-sok település jelent meg különlegességeivel a rendezvényen, úgymint Kunbaracs, Vásárosnamény, Szolnok, Szeged, Kalocsa, Balatonfüred és Kiskunfélegyháza

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat standján megyei értékekkel, hungarikumokat bemutató, népszerűsítő installációkkal, játékokkal találkozhattak a látogatók. Ezen kívül a Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódóan Kiskőrös, Szalkszentmárton, Szabadszállás és Dunavecse képviseltette magát érdekes foglalkozásokkal, kvízjátékkal.

A Hungarikum kvízt helyesen kitöltők színházjegyeket nyerhettek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadásaira valamint Univer Product Zrt. termékeiből álló ajándékcsomagok kerültek kisorsolásra.

A gyermekeket is számos izgalmas programmal csalogatták a Főtérre. Fő attrakcióként Hungarikum mesevonaton utazhattak, Hungarikum mesét hallgatva. Hungarikum játszóházban kapcsolódhattak ki, a Furfangos Paraván „A világszép kecskebéka” című bábelőadását élvezhették. Az elmúlt évben nagy sikert arató Csupa-Csoda Vándorjátszótéren szórakozhattak. Ügyességüket kipróbálhatták a hat méter magas mászófalon, felülhettek a mini óriáskerékre, gokartozhattak, pónilovagláson, kézműves foglalkozáson vehettek részt, valamint pecsétgyűjtő nyereményjátékon játszhattak ajándék mézeskalácsért, megtekinthették az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” pályaműveinek kiállítását.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár forgatagában helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálták szívvel-lélekkel készült portékáikat. 

Kínálatukban megtalálhatók voltak Magyar népmesék-ajándéktárgyak, mézeskalácsok, bőr- és nemezáruk, ezüst- és rézékszerek, honfoglalás kori hagyományőrző övek, tarsolyok, textilbábok, ásványékszerek, kerámiák, kézműves ruhák, fa és textil termékek, játékok, horgolások, rongyszőnyegek, kaktuszok.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhattak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Gombapástétomok, zöldségkrémek, füstölt húsáruk, sajtok, fürjtojás, chili készítmények, mézek, mézes puszedlik, marcipán, lekvárok, szörpök, teafüvek, reform édességek és a magas C-vitamin tartalmú homoktövis termékeket vásárolhattak kedvező áron.

Az eseményen a hungarikumok a gasztronómiában is jelen voltak.  Mindhárom napon tiszai és dunai halászlével várta a vendégeket a Kerekdombi Termálfürdő. A Fodor Cukrászda kedvezményes áron kínálta a hungarikum dobostortát. Az erdélyi Székelyudvarhelyről érkezett Irmuska néni és segítői készítették az óriás kürtőskalácsot. A helyi, kecskeméti barackpálinka készítő mester Mihócsa József regionális aranyérmes és Champion-díjas pálinkakülönlegességei mellett a többször Magyarország legjobb pálinkafőzdéjének választott aranyérmes és Champion-díjas pálinkákkal érkezett a rendezvényre a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. 

Ezeken kívül egytálételek, frissensültek, lepények, lángos, óriás palacsinta, fánk, sütemények, szendvicsek, finom tájjellegű borok és kézműves sör volt a kínálatban. 

A rendezvény elérte célját, hiszen nagy érdeklődés övezte az eseményt. A látogatók számos nemzeti értéket, hungarikumot megismerve szórakoztak, töltekeztek fel, alkottak egy közösséget ezen a hétvégén, az ország közepén, Kecskeméten.

További információ: www.aranyhomok.hu