Kezdőlap Események Öregdiákok és Szilády emlékezete

Öregdiákok és Szilády emlékezete

A hétvégén, a Szilády Áron Gimnázium dísztermébe közgyűlés, tájékoztató és előadás várta a régi alma mater egykori tanulóit. Május 14-én a Szilády Áron Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre szervezésében egész délelőttöt betöltő program volt.
Dr. Bognárné Nagy Éva elnök nyitotta meg az eseményt, amelynek elején a gimnázium
tehetséges tanulói zenével köszöntötték a közgyűlést. A díszteremben tartott eseményen a
Szilády Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre Egyesületét Bödecs Pál főigazgató és Varga
Judit igazgató köszöntötte és tájékoztatta a tagságot. Átadták a fenntarthatósági projekt díjakat, az ún. Vezérhangya díjat a diákoknak és felkészítő tanároknak.
Dr. Bognárné Nagy Éva elnök a gazdasági és elnökségi beszámolók után az éves tervekről
beszélt részletesen. Sírfelújítások, emléktábla állítás és programok szervezése vár még az
öregdiákokra. Dr. Haraszti Sándor (1920-1989) baptista lelkész, orvos kapcsán merült fel egy emléktábla avatás lehetősége. Sáhó János (1882-1947) gimnáziumi tanár megrongálódott sírja rendbehozatala is a következő hónapok feladata lesz.
A közgyűlést követően Sudár Balázs (MTA) történész, turkológus, népzenész tartott előadást. A 100 éve elhunyt Szilády Áron (1837-1922) MTA-tag, lelkész, nyelvészkutató szerepe a turkológiában témakörben adott mindenre kiterjedő betekintést. A Szilágyi Sándorral közösen írt Török-Magyarkori Állam-Okmánytár I-IX. kötetsorozat (1863-1872) a mai napig megkerülhetetlen az orientalisták és a török kor kutató számára. Hasonlóan kiemelkedő A defterekről (1872) írt munkája, vagy a perzsa költészet kapcsán folytatott kutatásai, fordításai, írásai (Firdúszi: Szám és Zál (1860), Háfiz dalaiból (1870).
A rendezvény főhajtással, koszorúzással zárult az elhunyt diákok és tanárok kopjafájánál.
Az eseményt önkéntesek is segítették.
A program a Nemzeti Együttműködési Alap segítségével valósult meg.