Kezdőlap Események Simán nyert az olimpiai bajnok

Simán nyert az olimpiai bajnok

Pénteken elrajtolt Szegeden az első világbajnoki válogató. A nyitónapon kilenc döntőt rendeztek a Maty-éren, ebből négyet olimpiai számban. Kopasz Bálint és Adolf Balázs is fölényes győzelemmel zárt fő számában. Női K-1 500 méteren Rendessy Eszter végzett az első helyen, míg kenu kétszázon Takács Kincső volt a leggyorsabb.

A délelőtti elő- és középfutamok után a nap második fele a királyszám, vagyis a férfi K-1 1000 méter döntőjével indult, ahol Kopasz Bálint meggyőző fölénnyel győzött idei első versenyén. A szám olimpiai ezüstérmese, Varga Ádám nagyon bekezdett az elején, viszont a táv második felére elfáradt, így a tokiói aranyérmes az utolsó métereken még ki is engedhetett, a bronzérmet a két nagyágyú mögött Béke Kornél szerezte meg.


„Örülök, hogy ilyen jó formában kezdtem az évet, nem számítottam erre  – kezdte Kopasz Bálint. – Hónapok óta egyedül készülök, illetve a sevillai edzőtábor után volt egy komoly sérülésem, két hetet teljesen kihagytam. Az elmúlt napokban kezdett visszajönni az a forma, amit tavaly év elején is hoztam. Erős rajttal indítottam, majd egy 90 százalékos utazót mentem. Háromszázzal a cél előtt indítottam meg a hajót, az utolsó métereken pedig már egy kicsit kiengedtem, szoknom kell még a táv végét.”

Varga Ádám ezúttal nem tudta megnehezíteni az olimpiai aranyérmes dolgát, de örül, hogy továbbra ott van az élmezőnyben. 


„Szerintem tudtam volna talán egy kicsit jobban csinálni a versenyt, de nem hiszem, hogy megverhettem volna ma Bálintot, aki nagyon jól versenyzett, gratulálok neki. Legközelebb valószínűleg nem kezdek ilyen erősen, mert most nagyon elfáradtam. Ez volt az első síkvízi verseny idén, mindenki fog gyorsulni, így sok minden tud változni.”

C-1 1000 méteren Adolf Balázs is több mint egy hajóval a többiek előtt ért célba. A Ganz világbajnoka egy hete nagyon erős mezőnyben lett harmadik a racicei világkupán, most pedig az esélyesség terhét is elbírta.


„Melós pálya volt, a szembeszél nem annyira a barátom. – mondta a futam után Adolf Balázs. – Nyomni kell végig, hosszú a táv, és az esélyesség terhe is nehéz, így az elég jól sikerült világkupa után. De megnyugodtam, hogy sikerült ezt most összehozni. A következő hetekben is bele kell állnom a melóba, utána ugyanígy rápihenek, és akkor szerintem még ennél is jobb formát tudok hozni.”


Hármas csata alakult ki a női kenu egyesek kétszáz méteres döntőjében. A számot Takács Kincső nyerte, kevesebb, mint három tizeddel megelőzve Nagy Biankát, míg Balla Virág ezúttal a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A férfi K-1 200 méteren Csizmadia Kolos győzelméhez sem fért kétség, aki ilyen rövid távon is közel két másodpercet vert a komplett mezőnyre. Kolos az új olimpiai programnak megfelelően elsősorban az ötszáz párosra készül – szombaton Kuli Istvánnal ül össze – de így sem engedné el még a kétszázat.


„Megkaptam az utasítást, hogy menjek egy maximális pályát, de a java holnap jön Pistivel ötszáz párosban. Három hete ültünk össze először, de érzésre egyből jó volt. Egy valamit sajnálok, hogy kicsit több pályát is mehettünk volna együtt, most kettőnél tartunk. Rengeteg pályát megyek viszont egyesben, hogy szokjam a távot. Idén nem engedem el a kétszáz méter kezét sem, de ha jövőre úgy alakul, akkor már csak az ötszáz méter lesz.” – nyilatkozta az olimpiai negyedik helyezett.

A négy olimpiai bajnok távollétében is izgalmas csatára volt kilátás női kajak egyes ötszáz méteren. A fiatalok összecsapásából Rendessy Eszter jött ki most a legjobban, megelőzve Pupp Noémit és Lucz Annát.


„Nagyon jó pálya volt, örülök az eredménynek, a nagyágyúk távollétében is értékes ez a győzelem. – mondta Rendessy Eszter. – A második válogatóig még rajtban kell fejlődnöm.”

Férfi K-2 200 méteren a szám kétszer világbajnok párosa, Birkás Balázs, Balaska Márk győzött. A múlt heti világkupa után a Nagy Bianka, Bragato Giada-egység ezúttal is legyőzte a Balla Virág, Takács Kincső-duót, igaz ezúttal csak négy tizedmásodperccel. 


A nap zárásaként rendezték meg az olimpiai programból frissen kikerült ezer méteres férfi párosdöntőket. A kajakosok között simán győzött a Noé Bálint, Kulifai Tamás-egység, míg a kenusoknál szintén nagy különbséggel nyert a Kollár Kristóf, Slihoczki Ádám alkotta egység. 


A szombaton az olimpiai számok közül női és férfi kajakban és kenuban, 500 párosban rendeznek döntőket a felnőtt versenyzőknek.