Kezdőlap Események Szombathelyiek az idei legjobb középiskolás lány focisták aDiákolimpián

Szombathelyiek az idei legjobb középiskolás lány focisták a
Diákolimpián

Közel kétszáz középiskolás lány részvételével zajlott a hétvégén a legnagyobbak
Diákolimpia® országos döntője Szombathelyen. A megyék legjobb csapatai közül
idén a hazai Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium vihette haza az aranyérmet.
A tornát a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) megbízásából a Vas Megyei Diáksport Egyesület szervezte, a versenyt péntek este dr. Nemény András, Szombathely polgármestere dr. Erdős Dániellel, az MDSZ ügyvezető igazgatójával nyitotta meg.
A középiskolás korosztályban 156 csapat több mint 2000 diákkal nevezett be a lány labdarúgás sportágba, a legaktívabb megyék Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyék voltak, kiemelkedő nevezési létszámmal. A korosztály érettségi kötelezettségei kicsit átírták az eredeti résztvevői listát, néhány csapat helyett a megyék második helyezettjei vehettek részt a szombathelyi országos döntőn. A mérkőzéseknek a Király Sportlétesítmény adott helyet. Az igazi nyári kánikulában zajló torna szoros végjátékkal zárult, ahol a helyi Viktória FC klubra támaszkodó Nagy Lajos Gimnázium csapata végül 2:1-re győzte le a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum együttesét. Érdekesség, hogy a gólkirálynői cím is Szombathelyre került: a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium játékosa, Kiss-Lantos Hanna vihette haza a díjat, akinek csapata végül a 11. helyen végzett.
A hétvégi Lány Labdarúgás V-VI. Diákolimpia ® Országos Döntő legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthetők a Diákolimpia® közösségi médiaoldalán , a mérkőzések eredményei pedig a www.doeredmenyek.hu oldalon.
A fantasztikus hangulatú versenyen az alábbi iskolák szerezték meg az érmeket:
I. Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium
II. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum
III. Székesfehérvári SZC Árpád Technikum Szakképző Iskola és Kollégium
Különdíjak:
Gólkirálynő: Kiss-Lantos Hanna – Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és
Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Legjobb kapus: Gévay Dorka – Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium
Legjobb mezőnyjátékos: Buzás Emma – Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum Legeredményesebb testnevelő: Szeltner Anita – Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium

A Diákolimpia ® versenysorozatról általában

A Diákolimpia ® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye
Magyarországon, amely idén 13 MDSZ által rendezett és további 48 olyan versenyt foglal magába,
melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A
versenysorozat keretében a több mint 320 ezer nevező közül 35 ezren jutnak el az országos
döntőkig. A Diákolimpia ® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia ® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők.
A Magyar Diáksport Szövetség
A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb
magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.