Kezdőlap Gazdaság Továbbra is élénk a kereslet és pörögnek a hitelek, de őszre már...

Továbbra is élénk a kereslet és pörögnek a hitelek, de őszre már beérhet a változás az ingatlanpiacon

A keresleti piac és az emelkedő árak jellemzőek továbbra is az ingatlanpiacon, ahol a legnagyobb kereslet a jól árazott, felújított ingatlanok iránt mutatkozik. Egyelőre a hitelfelvétel sem esett vissza, ugyanakkor ősszel már lehet, hogy egy kicsit más kép fogadja majd a vevőket és az eladókat.

Továbbra is keresleti piacról beszélhetünk, így többek között emiatt is emelkedtek az értékesítési árak az elmúlt egy év során – jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Mint szavaiból kiderült, a panellakások iránt mutatkozik most a legnagyobb érdeklődés, az árak 10-15 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Hasonló áremelkedést tapasztalt azonban a családi házaknál is, miközben a telkek esetében lényegesen nagyobb, 30 százalékos drágulás következett be.

A keresleti piac miatt az alku mértéke is csekély, ami azt jelenti, hogy átlagosan mintegy 4-5 százalékos alkura nyílik lehetőségük a vevőknek, ugyanakkor érdemes tudni, hogy sok esetben hirdetési árakon is el tudják adni az ingatlanközvetítők a keresett és jól árazott lakásokat.

Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a túlárazott ingatlanokat is lehetne adni hirdetési árakon, sőt, ezekre jellemzően nincs érdeklődés. Ha sikerül is értékesíteni őket, akkor mintegy 10-15 százalékos alkura kell számítania az eladónak, de az értékesítési idő nagymértékben növekedett ezeknél az ingatlanoknál – jegyezte meg a szakértő, aki hozzátette, hogy a jól árazott ingatlanok viszont 3-5 hónap alatt elkelnek.

A vevők leginkább a felújított, jól karbantartott ingatlanokat keresik, ezek nagyobb eséllyel értékesíthetők. A felújítandó lakásokra kisebb az érdeklődés a megnövekedett építőanyagárak és a képzett munkaerő hiánya miatt.

Ha ez egyes ingatlantípusokat nézzük, akkor lakások esetében szinte minden típusra mutatkozik érdeklődés, míg családi házaknál a 80-100 négyzetméter körüli, egyszintes ingatlanokra lenne a legnagyobb kereslet, azonban a kínálat ebben a kategóriában rendkívül csekély a X. és XVII. kerületben.

Az újépítésű ingatlanok iránt is jelentős az igény, ugyanakkor egyre óvatosabbá válnak a vevők. Ennek oka, hogy Kántor Istvánné szerint a folyamatos anyagár-, illetve munkadíj-emelkedések miatt nagyobb felelősséget igényel a vásárló részéről a kivitelező által megfogalmazott szerződés aláírása. A legnagyobb kereslet egyébként a lakástámogatási rendszerhez igazodó, maximálisan támogatott méretű és energetikai besorolású ingatlanok iránt a legnagyobb – tette hozzá.

A szakértő kitért arra is, hogy jelenleg a klasszikus befektetők csak csekély számban vannak most jelen az ingatlanpiacon, mivel kevés a számukra kedvező ajánlat. Megjelentek viszont egy ideje azok a befektetők, akik megtakarításukat ingatlanba fektetnék. Ők a kisebb lakásokat keresik, és a megtakarított összeget annak nagyságától függően esetenként hitel felvételével egészítik ki.

A hitelfelvétel továbbra is jellemző a vásárlásoknál, ami azt jelenti, hogy még mindig nagyobb arányban vannak a hitel bevonásával vásárlók. A lakáscélú vásárlók körében átlagosan 10 millió forintos hitelfelvétel a jellemző, de a drágább ingatlanok esetében a 20 millió forintos, vagy azt meghaladó összegű hitel sem ritka.

Ha pedig valaki vásárlás helyett bérelne, akkor számítania kell arra, hogy mivel megnőtt a bérelhető lakóingatlanok iránti kereslet, így ehhez igazodtak az árak is. Kisebb, azaz 1,5-2 szobás lakásokat már a külső kerületekben is csak 120 ezer forintot meghaladó havi bérleti díjért tudnak kivenni.

Változás egyébként nem várható a két kerület ingatlanpiacán még legalább egy-két hónapig, utána viszont több tényezővel is számolni kell, melyek befolyásolhatják a kereslet és kínálat egyensúlyát. Így az őszi hónapokban már elképzelhető egy jelentősebb változás a hazai ingatlanpiacon – tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

További információk:

06-30-9918-509
[email protected]

Háttérinformáció:

A 21 éves Balla Ingatlan a legidősebb ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A közel 50 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike. A cégcsoport munkatársainak száma közel 200.