Kezdőlap Események Új győztesek női kenupárosban

Új győztesek női kenupárosban

Szombaton többek között újabb négy olimpiai számban, ötszáz párosban rendeztek döntőket a szegedi első világbajnoki válogatón. Kenuban a Nagy Bianka, Bragato Giada-kettős ismét legyőzte a Balla Virág, Takács Kincső-duót, míg a férfiaknál az Adolf Balázs, Fejes Dániel-egység nyert nagy fölénnyel. Kajakban szorosabb csatákat hoztak a döntők, a nőknél a Lucz Anna, Kiss Blanka-, a férfiaknál pedig a Kuli István, Csizmadia Kolos-páros győzött.
Az egyetlen délelőtti döntőben, női C-2 500 méteren a múltheti világkupa után ismét összecsapott az olimpiai ötödik helyezett Balla Virág, Takács Kincső-, valamint a Nagy Bianka, Bragato Giada-kettős. Egy hete Racicében meglepetésre utóbbi bizonyult jobbnak, Nagyék ráadásul még a dobogó harmadik fokára is felállhattak. A mostani döntőben megmutatták, hogy nem volt véletlen az az eredmény, hiszen az U23-as világbajnok egység nagy fölénnyel győzött Balláék előtt.
„Nagy előnyt jelent számunkra fejben, de lesz még egy válogató, arra is nagyon keményen kell készülni, és ha ott is nyerünk, akkor tényleg támadhatatlan az egységünk. – összegzett Bragato Giada. – Szerettünk volna minél közelebb kerülni Virágékhoz, mivel két nagyon jó versenyzőről van szó, és nagyon örülünk, hogy végül meg is előztük őket.” 

Nagy Bianka a futam mellett a győzelem mentális következményeiről is beszélt.
„Nagyon fájdalmas volt, megvisel minket ez az időjárásváltozás, főleg Giadat, ő nagyon fázós, de most én is éreztem. Próbáltuk felépíteni úgy a pályát, ahogy szoktuk, hogy egyenletesre sikerüljön, és nem is érzem azt, hogy nagyon ellőttük volna az elejét, de a végére mégis elsavasodtunk. Ha most kérdezik, nem lesz rajtunk ettől nyomás a második válogatóra. De a verseny előtt biztos lesz, mert azért izgulósak vagyunk mindketten, de most inkább felszabadultnak érzem magam.”
Az újdonsült olimpiai számban, férfi C-2 500 méteren végül a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-egység betegség miatt nem tudott elindulni. A számot az Adolf Balázs, Fejes Dániel-duó simán nyerte, megelőzve a Kollár Kristóf, Slihoczki Ádám- és a Molnár Csanád, Rumi Gergő-egységeket.
„Nem bántuk volna, hogyha megtartják az előfutamot, mert ez így nagyon elsőpályás volt, még voltak benne hibák. – nyilatkozta Fejes Dániel. – Nem volt teljesen jó az első kétszázötven, a rajt fejlődött, de azt sem kaptuk el úgy, ahogy edzésen sikerült már, úgyhogy maradt még benne.”
Adolf Balázs a győzelemnek örült, annak viszont kevésbé, hogy a Hajdu, Fekete-páros nem indult el, szerinte az lett volna az igazi erőpróba számukra, ha ők is ott vannak a mezőnyben.

„Akkor elindulnak, akkor kiderült volna, hogy van-e ennek a párosnak jövője, de arra jó volt ez a verseny, hogy találtunk néhány hibát, amit ki tudunk javítani legközelebbre. Szemezgetünk a szegedi utánpótlás vb-vel, hogy ott ötszáz párossal tökjó lenne hazai közönség előtt rajthoz állni, és arra ez a teljesítmény biztató. Azt pedig látom, hogy ez az 500 páros nem megy az ezer egyesem rovására, hanem jobb vagyok 1000 egyesben a páros miatt, gyorsultam és valahogy azt érzem, hogy a mozgásom is fejlődik C-1-ben ezáltal.” – mondta a világbajnok.
A párizsi programban már szintén szereplő férfi K-2 500 méter döntőjéből a múltheti világkupán is induló Tótka Sándor, Nádas Bence-páros volt a legnagyobb hiányzó. Az élen komoly csata volt a Kuli István, Csizmadia Kolos, valamint az Opavszky Márk, Fodor Bence alkotta egységek között, végük 141 ezredmásodmásodperccel előbbi hajó ért be elsőként a célba.
„Maga a döntő jól sikerült, az elejében azért maradt pár tized, de ha jól számolom, ez a harmadik pályánk együtt, kevesebb mint egy hónapja ültünk össze, ezen még lehet mit finomítani, de nagyon jó volt.” – mondta a tavalyi sérüléséből visszatért Kuli István a döntő után. Csizmadia Kolos is összességében elégedett volt a futammal.

„Nagyon jó volt, mentük a saját egyenletes pályánkat, bíztam benne, hogy meg is lesz a végén. Jó futam volt, energiatakarékos, jó az összhangunk, ez nagy előnyünk. Biztatóak a jelek, az ösztönös közös iram és technika az nagyon nagy előny, nem kell ezen dolgoznunk, hogy jól kajakozzunk együtt, sok-sok pályával még rengeteget tudunk előrelépni.”
Női párosban is izgalmasan alakult a finis, a Lucz Anna, Kiss Blanka- és Fojt Sára, Medveczky Erika-duó harcolt a győzelemért, végül az előbbi győzött.
„Nem sokat láttam a versenyből, csak nyomtam, ahogy tudtam. – kezdte jókedvűen nyilatkozatát Lucz Anna. – Aztán amikor beértünk, akkor láttam, hogy első vagy második, de örültünk, amikor láttuk, hogy elsők lettünk. Szerintem ez egy jó jel, azt mutatja, hogy jó úton járunk, de sokat kell még fejlődni, hogy nemzetköziben is odaérjünk.

Kiss Blanka elárulta, nem volt nyugodt a futam előtt, de az eredményhirdetés után ő is nagyon mosolygósan értékelt.
„Nagyon izgultam, hogy mi lesz a sorsunk, mert voltak kételyeim magammal kapcsolatban, de örülök, hogy végig bírtuk, és hogy tudtunk újítani a végén is. Az utolsó kétszáz méteren én sem láttam semmit, de az biztos, hogy Anna nagyon jól nyomta végig.
A nap további döntőiben női C-1 1000 méteren Bragato Giada, C-1 200 méteren pedig Kiss Balázs nyerte.
Az első Európa-, és világbajnoki válogató vasárnap este zárul Szegeden.