Kezdőlap Események ÚJVILÁG PASSIÓ CSALÁDI NAPOK

ÚJVILÁG PASSIÓ CSALÁDI NAPOK

JÚNIUS 3-4

PROGRAMOK:

„PIROS VÉRREL VIRÁGOZIK, SZENTLÉLEKKEL ILLATOZIK” – INGYENES

NAGYSZÍNHÁZ, MÁJUS 10 – TŐL JÚNIUS 10 – IG

Kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményéből.

A kiállítás a nagyszínház nézőtéri büféjében, az előadások alkalmával tekinthető meg.

Június 3-án pénteken 15 órai kezdettel ifj. Gyergyádesz László művészettörténész ingyenes tárlatvezetést tart a kiállításon.

KERESZTRE FESZÍTÉS, STÁCIÓK, PASSIÓJÁTÉKOK A KÉSŐ KÖZÉPKORI MŰVÉSZETBEN – INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT

NAGYSZÍNHÁZ, JÚNIUS 03. PÉNTEK 16:00

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész előadása

A Kecskeméti Katona József Múzeum Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléhoz kapcsolódó, jelenleg 520 tételt számoló speciális gyűjteményi egységéből 2005 és 2020 között országszerte már 15 kiállítás valósult meg. Ezúttal a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban látható egy tematikus válogatás. A kiállított anyaghoz kapcsolódva egy vetített képes művészettörténeti előadással várjuk az érdeklődőket, Keresztre feszítés, stációk, passiójátékok a késő középkori művészetben címen, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész vezetésével.

Regisztráció: [email protected], a tárgyban a program megjelölésével!

AZ ALFÖLD – “ITT SZÜLETTEM ÉN…” – BELÉPŐDÍJAS

NAGYSZÍNHÁZ, JÚNIUS 04. SZOMBAT 19:00

A Kecskemét Táncegyüttes előadása

Műsorunkat Petőfi Sándor – Az Alföld című verse ihlette, mégis vezérszálát a nép ajkán folklorizálódott Alku című verse formálta, melynek köszönhetően egy csokorba foglaltuk az itt élő parasztság, polgárság, betelepült népcsoportok kultúráját, értékteremtő és megőrző világát Bodrogköztől Vajdaságig. Megjelenik a pásztorok, betyárok világa, az ifjúság szerelmi játékai és a parasztpolgárság „tánczmulatsága”.

A Kecskemét Táncegyüttes Ifjúsági, Felnőtt, valamint Parázs csoportjai és Petőfi Sándor versei kalauzolnak végig minket ezen az utazáson.

Dramaturg: Tóth Kata • Narrátor: Aradi Imre • Zene: Vizeli Bálint és barátai • Koreográfusok: Böde István Gábor, Böde-Harkai Csilla, Lukács László, Lukácsné, Haránt Eszter, Márkli Zsuzsanna, Molnár Máté, Majer Tamás, Ligetiné Csendom Erika, Sikentáncz Szilveszter, Vincze Levente

Rendezőasszisztens: Lukács László, Böde-Harkai Csilla

Rendező: Böde István Gábor

JEGYÁRAK: FELNŐTT: 2000 FT | DIÁK/NYUGDÍJAS: 1000 FT

Jegyek kaphatók a Kecskeméti Nemzeti Színház jegyirodáiban és online: https://kecskemetinemzeti.hu/hu/jegy-berlet/online.html

[Kep: 1]

ÚJVILÁG PASSIÓ – BELÉPŐDÍJAS

SZENTHÁROMSÁG PIARISTA PLÉBÁNIATEMPLOM, JÚNIUS 03. PÉNTEK 19:30,
JÚNIUS 04. SZOMBAT 14:30 

Írta és összeállította: Kocsis L. Mihály és Cseke Péter

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház arra vállalkozott, hogy az ismert eseményeket a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutassa be. Kocsis L. Mihály és Cseke Péter szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A szerzők ugyanakkor kevésbé ismert irodalmi alapanyagokat is felhasználtak, hogy a mindenki által közismert történetet új köntösbe bújtathassák; magyar szerzetesek történetéről mesélve hirdeti és tanítja Krisztus legfontosabb üzenetét: a szeretetet.

Az Újvilág Passiónak van egy kerettörténete. A mi történetünk szerint – élve a művészi szabadság eszközeivel – az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok is ott voltak Kolumbusz Kristóf hajóin 1492 után, amikor felfedezték Amerikát. A keretjáték tulajdonképpen a megérkezés, a partot érés története, amelynek alapvető konfliktusa, hogy a matrózok – vagy inkább a kalózok – kincseket rabolni jöttek, míg a szerzetesek kincset hoztak: a keresztény hitet, Krisztus igazságát. A bennszülöttek pedig félelemmel vegyes érdeklődéssel várják őket. A szerzetesek nekik igyekeznek elmesélni, bemutatni Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét, és itt kapcsolódik a darabba az igazi passió, amelyet szigorúan az evangélium szerint mutatunk be.

A szenvedéstörténet az evangéliumokra támaszkodó, szakrális szövegekben beszél; miközben az egészet oratórium-szerűen ölelik körül a középkor és az újkor találkozásának ősi magyar tizenkettesei.

Az előadás fővédnöke: a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház főpásztora, Dr. Bábel Balázs érsek.

Bővebben az előadásról: https://kecskemetinemzeti.hu/hu/musor/premierek.html?eloadas_id=13258

JEGYÁRAK: FELNŐTT: 1500 FT | DIÁK/NYUGDÍJAS: 900 FT

Jegyek kaphatók a Kecskeméti Nemzeti Színház jegyirodáiban és online: https://kecskemetinemzeti.hu/hu/jegy-berlet/online.html

PÜNKÖSDI VERSMONDÓ TALÁLKOZÓ – INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT

KELEMEN LÁSZLÓ KAMARASZÍNHÁZ, JÚNIUS 03. PÉNTEK 11:00

A rendezvényre középiskolás versmondókat várunk. A jelentkezőknek a szakmai zsűri előtt egy „istenes verset” kell elmondaniuk. A résztvevők egyéni értékelést kapnak, a legkiemelkedőbbek pedig nyereményben részesülnek.

Regisztráció: [email protected], a tárgyban a program megjelölésével!

CSALÁDI ZENÉLÉS ÉS HANGSZERBEMUTATÓ – INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT

LESKOWSKY HANGSZERGYŰJTEMÉNY, JÚNIUS 04. SZOMBAT 11:00

Az egyedi, interaktív, szórakoztató, a közös zenélés élményét megismertető programra családok jelentkezését várjuk.

Regisztráció: [email protected], a tárgyban a program megjelölésével!

BARÁTOK EGYÜTTES KONCERT – INGYENES

BARÁTOK TEMPLOMA – KERT (esőhelyszín: Barátok temploma), JÚNIUS 03. PÉNTEK 20:30

A Barátok Együttes lélekemelő koncertjére várjuk az érdeklődőket, a Barátok templomának kertjébe, ahol tizenkét fős zenekar előadásában élvezhetik az egyházi könnyűzene csodálatos dallamait.

PÜNKÖSDI TÁNCHÁZ – INGYENES

HÍRÖS AGÓRA KULTURÁLIS ÉS IFJÚSÁGI KÖZPONT, JÚNIUS 04. SZOMBAT 20:00

Az Alföld című műsorban közreműködő zenészek és táncosok az előadás után a Hirös Agórába visszatérve várják a vállalkozó kedvű érdeklődőket, akik szeretnék a tánc örömét megtapasztalni.