Kezdőlap Kiemelt UKRÁN EMBERCSEMPÉSZEKET FOGTAK EL KISKUNMAJSÁNÁL 

UKRÁN EMBERCSEMPÉSZEKET FOGTAK EL KISKUNMAJSÁNÁL 

Többtucatnyi migránst találtak a rendőrök a furgon rakterében.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály járőrei 2022. május 19-én 11 óra 40 perckor Kiskunmajsa külterületén intézkedés alá vontak egy ukrán honosságú kisteherautót, amelyet egy 22 éves férfi vezetett. Az utasfülkében a sofőrön kívül egy 46 éves férfi utazott, és mindketten ukrán okmányokkal igazolták magukat. A rendőrök a jármű átvizsgálásakor a raktérben 34 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat. A csoport tagjai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a két ukrán férfi a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. Mindkét személyt előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatásukat követően előterjesztést tesznek letartóztatásuk indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​