Kezdőlap Események Dupla jubileumot ünnepelnek a kecskeméti bábszínházi találkozón

Dupla jubileumot ünnepelnek a kecskeméti bábszínházi találkozón

Június 11-én, jövő szombaton kezdődik Kecskeméten, a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozója, több mint négyszáz vendég részvételével. A Ciróka Bábszínház által szervezett egyhetes rendezvény nemcsak a szakmabelieknek szól, nyitnak a lakosság felé is. A családok a város főterén 14 előadást láthatnak, és 7 interaktív játékban vehetnek részt.

Kecskemét több helyszínén június 11-16. között zajlik a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozója, melynek részleteiről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a szervező Ciróka Bábszínház udvarán.

Kiszely Ágnes, a Ciróka igazgatója elmondta: a találkozó 1992-ben indult útjára az akkori igazgató, Kovács Géza és csapata jóvoltából, így idén dupla jubileumot ünnepelnek. Hozzátette: 

Bodor Éva főszervező mesélt a kezdetekről. A találkozó igénye 1991-ben jelent meg, amikor még csak négy hivatásos bábszínház működött, Kecskemét mellett Budapesten, Pécsett és Egerben. Először évente, 1992-ben és 1993-ban tartottak találkozót, majd a szakemberek megegyeztek abban, hogy érdemesebb lenne két évente megrendezni, hogy jobban mérhessék az eredményeket, a beépített tapasztalatokat. Így 1995-ben lett a harmadik találkozó, majd azt követően kétévente jöttek újra és újra össze. A Covid járvány mindezt felülírta, hiszen harmadik nekifutásra sikerült a 15. találkozót összehozniuk, 2020 és 2021 után a szervezők bíznak benne, ebben a hónapban végre megvalósulhat.

A produkciókat idén sem rangsorolják. Az esemény házigazdájaként a Ciróka Bábszínház a legújabb előadását, a Barguzin – lehullt csillag fénye című darabot adja elő. 

Kiszely Ágnes kifejtette, sokat változott a szakma a 30 év alatt. Egyik legfontosabb, hogy a bábos kijött a paraván elé, így a színpadon megváltozott a bábos szerepe. E találkozó remek alkalmat nyújt arra, hogy a szakemberek képet kapjanak arról, ki hol tart az új irányzatokkal. A szakemberek rengeteg inspirációt nyernek egymástól. A találkozón minden nap lesz szakmai fórum, ahol megvitathatják a különböző témákat, műfaji kérdéseket. 

Ehhez kapcsolódóan Kuthy Ágnes művészeti vezető hangsúlyozta: bár ezen fórumokon sokat vitatkoznak a szakemberek, de utána ugyanolyan jó barátok. Igazi közösséget alkotnak, valamennyien összetartanak. A találkozó iránt már a kritikusok részéről is egyre nagyobb az érdeklődés, melynek különösen örülnek, mert ez is mutatja a bábszínházak növekvő rangját a hazai színházvilágban. 

A bábszínházi találkozón visszatérő vendégként a kezdetektől jelen vannak a határon túli, magyar nyelven játszó bábszínházak képviselői is, akik nem csak értékes szakmai tapasztalatokat szerezhetnek, de egyben páratlan lehetőséget is kapnak a magyarországi alkotók megismerésére, meghívására, saját produkcióik kiajánlására, cserejátékok lebonyolítására.

Idén Rozsnyóról, Kolozsvárról, Nagyváradról, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről és Szabadkáról érkeznek a bábszínházasok. A rendezvény meghatározó szerepet játszik abban is, hogy az elmúlt években megnőtt a határon túli társulatok és a magyarországi alkotók együttműködésének száma.

Nem utolsó sorban a Találkozó a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárainak és hallgatóinak meghívásával helyet ad az egyetemi képzésben résztvevők bemutatkozásának, a képzéssel kapcsolatos kérdések megvitatásának. Ez alkalommal a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező szakos hallgatói is bemutatkoznak egy kiállítás során.

Szöveg forrása: Baon.hu-Sebestyén Hajnalka