Kezdőlap Gazdaság Egyszeri akciónak indult, tízéves komplett program lett belőle

Egyszeri akciónak indult, tízéves komplett program lett belőle

Egy évtized alatt mintegy ezer ember volt részese valamilyen formában a Schneider Electric és a „Jövőt nekik is” Alapítvány által működtetett LULI programnak, amit a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézménytordasi Otthonában élők támogatására indítottak. A kezdeményezés keretében az Otthonban élők egy része a cég szigetszentmiklósi logisztikai központjában kap munkát, ezáltal fejlődik önértékelésük, pozitív élményekkel gazdagoknak, a központ többi munkavállalójának pedig lehetősége nyílik arra, hogy a helyzetüket átérezve támogassa őket a mindennapi munkában. Ráadásul, az Otthon dolgozói által elvégzett munkának köszönhetően csak tavaly a kartondobozok újrahasznosításávalmintegy 4000 fát mentettek meg.

Az eredeti tervek szerint egyszeri program lett volna a Schneider Electric részéről a tordasi Otthonban élők támogatása, azonban a 2011-es próbaprojekt sikerét követően tartóssá vált az együttműködés és ki is bővült. Az állami tulajdonban lévő tordasi otthonban 272 értelmileg akadályozott, esetenként súlyosan, halmozottan sérült ember él, akiket a „Jövőt nekik is” Alapítvány, és rajtuk keresztül a Schneider Electric is támogat. Az anyagi és önkéntes tevékenységgel történő segítségnyújtás mellett fejlesztő foglalkoztatás keretében egy részük számára a Schneider Electricmunkát is ad szigetszentmiklósi logisztikai központjában, a CEELog-ban. 

A program indulásakor hetente 1-2 alkalommal mentek a logisztikai központba dolgozni az Otthonból, 2013 ótaviszont már rendszeresen, minden munkanapon 5-6, az intézményben élő ember és egy segítőjük jár Tordasról Szigetszentmiklósra dolgozni. A tordasi Otthon munkába járó lakóinak szállítása a LULI programban résztvevő „Jövőt nekik is” Alapítvány által, a Schneider Electric anyagi támogatásával vásárolt gépjárművel történik.

A Tordasról érkezők a használt dobozok válogatását végzik Szigetszentmiklóson újrahasznosítási céllal. Az intézmény lakóitehát környezetvédelmi szempontból igen fontos feladatot végeznek, hiszen munkájuk révén csak a múlt évben 600 ezer dobozt sikerült újrahasznosítani, ami 176 tonna kartonpapírnak felelt meg. Ennyi kartonpapír előállításához 4000 fát kellett volna kivágni,így azonban, hogy ez a 4000 fa megmenekült, számítások szerint összesen 88 tonna CO2 megkötésére lesznek képesek életük során.

Az elmúlt tíz évben több mint 1000 ember volt részese valamilyen formában a LULI programnak, ami természetesen 2022-ben is folytatódik. A Schneider Electric és a „Jövőt nekikis” Alapítvány legfrissebb, közös projektje a biodiverzitásról szól, a kezdeményezés keretében a tordasi intézményt körülvevő parkot és a létesítmény belső udvarát szépítik meg. Emellett tovább folytatódik a foglalkoztatási program is.

A program 10 év alatt elért legfontosabb eredményének azt tartom, amit a résztvevő emberekből kiváltott. A Schneider Electric munkatársainál érezhető az empátia, az elfogadás fejlődése, az Otthonban élők pedig pozitív, örömteli reakcióval reagálnak, ha szóba kerül a vállalat neve. Az érzések mögött természetesen kézzelfogható támogatások, valamint események vannak, ezek pozitív hatása jól érezhetően vissza is tükröződik. Az Otthon lakói szeretnek a CEELog-ba járni, mert ez egy kapcsolatot jelent számukra a „kinti” világ realitásaival, elvárásaival, egy szigorú szabályok szerint működő logisztikai központ nemzetközi közegében” – mondta el Gali Rita, a „Jövőt nekik is” Alapítvány elnöke.

A Schneider Electric 6 fenntarthatósággal kapcsolatos hosszútávú kötelezettségvállalásának egyike az esélyegyenlőség megteremtése, amelyhez szervesen kapcsolódik a befogadó környezet biztosítása. Nagyon büszke vagyok a LULI program összes résztvevőjére és saját kollégáimra, mert a program által sikerült ezen fenntarthatósági kezdeményezésünket a gyakorlatban is megvalósítani és példaértékűen működtetni. ‘LULI dolgozóink’ ugyanolyan fontosnak érezhetik magukat, mint a többi munkavállalónk, hiszen mindannyian ugyanazt a munkaruhát kapjuk, mindannyiunknak meg kell felelnünk a szigorú biztonsági előírásoknak, mindannyian ugyanazokon a munkaterületeken osztozunk, mindannyian egyenlőek vagyunk.Többi munkatársunk pedig sokkal érzékenyebb, elfogadóbb lett, hiszen nap mint nap gyakorolják, hogy a másképpen gondolkozó és viselkedő kollégák is lehetnek ugyanolyan értékesek, hasznosak, kedvesek és segítőkészek” – mondta elChristosVardakostas, a Schneider Electric kelet-európailogisztikaitérségértfelelősigazgatója.

A Schneider Electric szigetszentmiklósi logisztikai-és elosztóközpontjában (CEELog) 25.000 négyzetméteren a cég több mint 280 munkatársa végez logisztikai és gyártási tevékenységet. Naponta átlagosan 17.000 megrendelést teljesítenek, ami közel 130 tonnának felel meg, a logisztikai központ 21 országot lát el a vállalat termékeivel.

A Schneider Electricről 

A Schneider célja képessé tenni mindenkit arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésünkre álló energiából. Hidat képezni a fejlődés és a fenntarthatóság között, mindenki számára. Ezt úgy hívjuk: Life Is On. 

Küldetésünk, hogy digitális partnerként segítsünk a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében. A vállalat élen jár a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrál, vezető megoldásokban egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára. 

A Schneider Electric Magyarországon 

A Schneider Electric 1991 óta van jelenMagyarországon. A hazánkbanmintegy 2000 főtfoglalkoztatótársaságnakjelenlegnégygyára (kétzalaegerszegi, egygyöngyösi és egykunszentmiklósiüzem) és egyrégiósfeladatokatellátó, több mint 20 országotkiszolgálólogisztikaiközpontja(CEElogSzigetszentmiklós) van Magyarországon. EmellettBudapestenműködikazüzleti, értékesítési és ügyfélszolgálatiközpont (Front Office), valamintazESS (Energy and SustainabilityServices) részlegeurópaiközpontja. A társaságglobálispénzügyi és beszerzésiszolgáltatásokatnyújtóközpontjának (GSC, Global SupplyChain) szintén a magyarfővárosadotthont. A Schneider Electric-et a JointVenture Szövetség 2022-ben nagyvállalati kategóriában a Jövő vállalatának választotta.