Kezdőlap Hírek EMBERCSEMPÉSZ ÉS ILLEGÁLIS MIGRÁNSOK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

EMBERCSEMPÉSZ ÉS ILLEGÁLIS MIGRÁNSOK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

Elfogtak egy 34 éves üzbég férfit és feltartóztattak három migránscsoportot az éjszaka.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály egyenruhásai 2022. június 9-én 4 órakor Balotaszállás közigazgatási területén egy magyar rendszámú autót ellenőriztek, melyben 5 külföldi tartózkodott. Az illegális migránsok afgán állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A jármű vezetője, egy 34 éves üzbég férfi elszaladt. Őt a helyszín közelében találták meg a rendőrök.

A gyanú szerint a sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. Az üzbég állampolgárt előállították, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. június 8-án 23 óra 10 perckor 12 illegális migránst Hercegszántónál, ma 1 óra 45 perckor egy 16 fős csoportot Balotaszállásnál és 5 óra 40 perckor 21 határsértőt Kecskemétnél tartóztattak fel.

A csoportok tagjai afgán, szír és marokkói állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz