Kezdőlap Kiemelt EURÓPAI VAGYONVÉDELMI NAP BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 

EURÓPAI VAGYONVÉDELMI NAP BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat június 15-én immár negyedik éve szervezte meg – a nyári szünetre való készülődést kihasználva – az Európai Vagyonvédelmi Napot.

A tagállamokon átívelő kezdeményezés célja, hogy az iskolai évzárók után, de még a nyaralások megkezdése előtt felhívja a figyelmet az otthonbiztonsággal kapcsolatos módszerekre, eszközökre, praktikákra.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szakelőadói a kiskunhalasi vasútállomáson fogadták a diákokat és az utazó felnőtteket egy kötetlen beszélgetésre a „Házhoz megyünk! Biztonságban Magyarországon!” program keretében, így kapcsolódva a vagyonvédelmi naphoz.

A szakemberek az információs ponton tájékoztatást adtak vagyonvédelem, az internet veszélyei, nyár veszélyei és áldozatvédelem témában. Az interaktív beszélgetés során olyan ajánlásokat is kaptak a hallgatók, amelyek figyelembevételével elkerülhetik azt, hogy sérelmükre bűncselekményt kövessenek el. A jelenlévők információkat kaptak arról, hogy abban az esetben, ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, hogyan értesítsék a rendőrséget, illetve mi a módja a 112-es általános segélyhívó használatának.

A prevenciós előadók a témával kapcsolatban az alábbi ajánlásokat adták:

  • Idegent soha nem engedjen be a lakásba anélkül, hogy jövetele céljáról, személyazonossága valódiságáról ne győződne meg!
  • Jól fontolja meg, hogy milyen értéktárgyat visz magával és azokat hol tartja! Egy hivalkodóan viselt ékszer, mobiltelefon, egyéb értéktárgyak könnyen felkeltheti mások érdeklődését!
  • Ne higgyen a nyereményekkel kecsegtető személyek ajánlatainak!
  • A lakás bejárati ajtajára – saját maga és értékei védelme érdekében – szereltessen biztonsági láncot!
  • A közüzemek (vízművek, áramszolgáltató, egyéb szolgáltatók) az alkalmazottaik érkezése előtt értesítik a fogyasztókat, és fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, formaruhát viselnek. Ha kétségei vannak, hogy valóban az adott szolgáltató alkalmazottai érkeztek-e Önhöz, beengedésüket megelőzően hívja fel telefonon a cég ügyfélszolgálatát!
  • Idegenekkel szemben – a kért segítség teljesítését megelőzően – legyenek óvatosak, fontolják meg az esetleges segítségnyújtás módját!
  • A nyári szünidőben sok gyermek tartózkodik egyedül, felügyelet nélkül az otthonában. Fontos, hogy csak ismerőst engedjenek be a lakásba, baj esetén haladéktalanul hívják a szüleiket vagy a 112-es segélyhívó számot!
  • Figyeljenek az internethasználat során adataik megadásának veszélyeire, tudjanak a visszaélés elkerülésének lehetőségeiről!
  • A nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, barátokkal szórakozni, ahová a szülők elengedték őket! Tanácsos megbeszélni, hogy a gyermek milyen időpontra érjen haza, ha mégis közbe jönne valami, mindenképpen értesítse erről szüleit a felesleges aggodalom elkerülése érdekében!